Ukrajnában kinyílt Pandora szelencéje, bizonyos egységek „egyszerűen elb*szták”

1 hét ezelőtt 7

Az ukránok védtelenül hagyták, az oroszok ezt kihasználva pedig elfoglalták az Avgyijivkától nyugatra található Ocseretne falut. Az ukrán parancsnokság kapkodva visszaküldte a térségbe a kivont 47. dandárt, megtámogatva a harctéri bevetésre nem igazán alkalmas 100. dandárral, de a falu már elveszett. Az elemzők szerint kinyílt Pandora szelencéje, ez a hiba pedig egyértelműen mutatja, hogy az ukránok fáradnak és egyre kevesebb bevethető, kompetens egységük van az oroszokkal szemben.

A hétvégén a kelet-ukrajnai Donyecki területen található Avgyijivka romjaitól nyugatra a frontvonalat figyelő orosz drónok és felderítők valami furcsát figyeltek meg. Az Ocseretne falutól keletre lévő ukrán lövészárkok, amelyeket korábban az ukrán hadsereg elit 47. gépesített dandárjának katonái láttak el, üresek voltak. Az orosz hadsereg 30. motoros lövészdandárja megragadta az alkalmat, és több kilométert száguldott az Avgyijivkától nyugatra vezető vasút mentén, és elfoglalta Ocseretne nagy részét – és potenciálisan Novobahmutyivkát, az Ocseretnétől délre fekvő falut is.

Egy részletes térképet is közzétettek az X-en az oroszok előrenyomulásáról:

L'armée Russe 🇷🇺 a percé le front, les forces Ukrainiennes 🇺🇦 tentent de limiter les dégâts.

Après la capture d'une bonne partie d'#Ocheretyne, ce sont deux autres villages plus au sud qui semblent avoir été abandonnés.

L'armée Ukrainienne bat en retraite plus au sud⬇️1/12 pic.twitter.com/Ihs4qw8YjX

— Clément Molin (@clement_molin) April 25, 2024

Ez az orosz erők leggyorsabb behatolása ukrán területre az elmúlt hónapokban – és ez azzal fenyeget, hogy összeomlik Ukrajna Avgyijivkától nyugatra húzódó védelmi vonala. A vonal, amely hónapok óta tartotta magát, de most mély és egyre szélesedő rés tátong rajta.

Pandora szelencéje kinyílt

– kommentálta a Deep State ukrán elemzőcsoport. A Forbes elemzése szerint ahhoz, hogy érzékeltessük, mennyire rémültek most az ukrán parancsnokok, gondoljunk csak arra a csapatra, amelyet Ocseretnétől északra és nyugatra a „résbe” vezényeltek: a 100. gépesített dandárra. A dandár az ukrán hadsereg egyik legújabb és legkönnyebben felszerelt csapata és látszólag alkalmatlan arra a fajta frontvonalbeli triázsra, amit a parancsnokok kérnek tőle.

Senki nem hibás vagy mindenki hibája?

Az ocseretnei összeomlás állítólag nem a 47. gépesített dandár hibája. Ez a dandár – az amerikai gyártmányú páncélozott járműveknek fő felhasználója a térségben – azt a parancsot követte, hogy vonuljon ki Ocseretnéből a hátországba, ahol a harcokban eltöltött közel egy év után a szükséges pihenőidőt eltölthetik. A 115. gépesített dandárnak kellett volna átvennie a 47. gépesített haderő helyét Ocseretnében, zökkenőmentesen feltöltve ugyanazokat a harcálláspontokat annyi katonával, hogy az Avgyijivkától nyugatra lévő védelmi vonal integritását fenntartsák.

De valami rosszul sült el. Mikola Melnyik, a 47. gépesített dandár századparancsnoka szerint – aki tavaly az ukrán ellentámadás során elvesztette az egyik lábát –

„bizonyos egységek egyszerűen elb*szták.”

A 115. gépesített dandár kudarca a vonal megtartásában gyakorlatilag meghívó volt az orosz 30. motoros harcegységnek Ocseretnébe és egyúttal pánikszerű reakciót váltott ki az ukrán parancsnokságon. A parancsnokok utasították a harcban megfáradt 47. gépesített dandárt, hogy forduljon vissza és térjen vissza a frontvonalhoz és ugyanerre utasították a 100. gépesített dandárt is.

A 115. egyébként a második dandár már, amelyik összeomlott az elmúlt időszakban, az első a 67. volt, akik Csasziv Jar védelménél mondtak csődöt. A 67. dandár vesztét állítólag belső viszály okozta, amelyet a parancsnokságban lévő szélsőjobbos politikai csoport tagjai szítottak és emiatt a kijevi védelmi minisztérium felszámolta az osztagot. 

A 100. gépeített dandár

Viszont a 100. gépesített dandár „csak” egy korábbi területi egység – az amerikai hadsereg nemzeti gárdájának feleltethető meg –, amelyet a kijevi védelmi minisztérium március végén emelt át az aktív hadseregbe. A dandár ugyan nem tapasztalatlan, mintegy 2000 katonája már sokszor látott bevetést Oroszország 26 hónapja tartó, szélesebb értelemben vett Ukrajna elleni háborújában, de nincs nehéz felszerelése – nyugati gyártmányú harckocsik, harcjárművek és tüzérség –, amely az elit egységek, például a 47. gépesített dandár harci erejének nagy részét adja.

A 100. gépesített dandár mindenesetre keményen harcolt, feltartóztatva az orosz 30. motoros lövészdandárt és az orosz 41. egyesített hadsereg más egységeit, amikor azok megpróbáltak Prohresz falu felé előrenyomulni, ami további hét mérföldre nyugatra van ugyanezen a vasútvonalon, amely Avgyijivkát és Ocseretnét köti össze.

A Prohresz felé való előrenyomulás kísérletét a 100. gépesített brigád sikeres ellentámadása állította meg

– jelentette a Deep State.

Russian forced punched through Ukrainian defences 6kms and captured Ocheretyne in South Donetsk
Currently clearing and mopping up ops underway
Ukrainians compelled to deploy the lightly-armed 100th Mechanized Brigade as a desperate measure but to no avail. pic.twitter.com/9GXC23pwY6

— RajBhaduriAviator (@RajBhads90) April 25, 2024

Mi lesz most?

Nem világos, hogy mi fog történni legközelebb Ocseretnében és környékén. Egyelőre az ukrán csapatok „tartják állásaikat a falu nyugati részén, és fenntartják a tűzuralmat a falu déli része felett” – jegyezte meg az Ukrán Védelmi Stratégiák Központja.

Az, hogy az ukránoknak egy viszonylag gyenge dandárral kellett harcba rohanniuk, azonban az Avgyijivkától nyugatra lévő ukrán tartalékok szűkösségéről árulkodik. Az oroszok a maguk részéről egy egész harckocsihadosztályt, a 90. hadosztályt tartanak tartalékban Avgyijivka környékén és ha a 90. páncéloshadosztály begördül Ocsertnébe, mielőtt az ukrán keleti parancsnokság további erősítéseket mozgósítana, az orosz behatolás teljes körű áttöréssé szélesedhet – ami több tízezer ukrán katonát kényszeríthet arra, hogy visszavonuljon nyugatra, a következő védelmi vonalukig.

Az ukránok számára a legjobb ok a bizakodásra az az 1 milliárd dollárnyi friss lőszer, amelyet az Egyesült Államok azután küldött Kijevnek, hogy az amerikai kongresszus hat hónapos késedelem után kedden végre jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott további amerikai segélyeket.

Az Ocseretne körüli ukrán dandároknak minden lövedékre és rakétára szükségük lesz, amit csak kaphatnak. Különösen a gyengén felszerelt 100. gépesített dandárnak.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM