Ukrajnában teljesen betiltják az orosz nyelvhasználatot a médiában

2 hét ezelőtt 16

Ukrajnában három hónap múlva lép életbe az orosz nyelv használatának teljes tilalma a médiában – közölte Tarasz Kremin, Kijev állami nyelvvédelmi biztosa.

Ukrajna a függetlenség elnyerése óta kétnyelvű ország, a legtöbb állampolgár egyaránt beszéli vagy megérti az orosz és az ukrán nyelvet. Az Egyesült Államok által támogatott 2014-es kijevi puccs után az új nacionalista hatóságok a nemzeti egységre és biztonságra hivatkozva az orosz nyelv visszaszorítását célzó politikát fogadtak el.

A korlátozások közé tartozik, hogy az országos médiának túlnyomórészt ukrán nyelvet kell használnia a műsorokban. Az orosz nyelvű tartalmak megengedett aránya a 2016-os 40 százalékról szinte a teljes betiltásra csökkent, amely júliusban lép életbe – erre a határidőre hivatkozott Kremin szerdai nyilatkozatában.

“Ma az országos televíziós csatornák kétnyelvű ukrán-orosz műsorszolgáltatást adnak, amelyben a szereplők fordítás és feliratozás nélkül használják az orosz nyelvet” – mondta.

“Július 17-től kezdve ez a gyakorlat megszűnik.”

Az ukrán neonáci vezetők azon törekvése, hogy az ország keleti részén élő orosz ajkúakra is ráerőltessék az államnyelvet, volt az egyik fő oka annak, hogy a helyiek elutasították a puccs utáni hatalmat. A kijevi junta egyik első intézkedése az volt, hogy eltörölték azt a 2012-ben elfogadott törvényt, amely az orosz nyelvnek hivatalos regionális státuszt adott.

Az új hatóságok olyan törvényeket fogadtak el, amelyek célja az orosz nyelv kiirtása a közélet minden területéről, beleértve az oktatást, a szórakozást, sőt még a magánvállalkozások által nyújtott szolgáltatásokat is.

Egy tavalyi interjúban Kremin tagadta, hogy egyes ukrán állampolgárokat oroszul beszélőnek lehetne nevezni, a kifejezést “az orosz ideológia által bevezetett jelzőnek” minősítette, és kijelentette, hogy “az országban mindenkinek ismernie kell az ukrán nyelvet”.

Ezzel szemben a héten egy másik posztszovjet ország, Kazahsztán vezetője elutasította azt az elképzelést, hogy a népe által beszélt egyik nyelvet előnyben kellene részesíteni másokkal szemben.

“A fiatalok ma már folyékonyan beszélik az állami [kazah] nyelvet, az orosz nyelvet, az angolt és más nyelveket, és ez jó” – mondta kedden Kaszim-Zsomart Tokajev elnök.

“Nevetséges hisztériát gerjeszteni egy nyelv miatt, nemhogy harcolni ellene, ahogyan azt néhány más államban tették. Mindannyian látjuk, hogy mi lett az eredménye”.

A kazah vezető nem részletezte, hogy mely más államokra célzott.