Ukrán kémet tartóztattak le Franciaországban

1 hónap ezelőtt 9

A francia hatóságok letartóztattak egy feltételezett ukrán kémet, aki drónnal kémkedett egy műtrágyát szállító orosz kereskedelmi hajó után az ország északi részén – jelentette pénteken a Le Journal du Dimanche.

A lap rendőrségen belüli forrásai szerint egy 33 éves ukrán nőt vettek őrizetbe, miután távolról berepült egy pilóta nélküli légi járművel a Borealis vegyi üzem felett a normandiai Grand-Quevilly folyóparti városban, mintegy 80 kilométerre a tengerparttól. Maga a létesítmény, amelyet a lap “érzékenynek” nevezett, műtrágyagyártásra szakosodott.

A jelentés szerint a feltételezett kém – állítólag Ukrajna nevében eljárva – különösen egy orosz teherhajó érdekelte, amely “11 ezer tonna ammóniával érkezett”. A jelentés azt is állította, hogy a nőt nem sokkal azután fogták el, hogy a létesítmény biztonsági őrei észrevették, és hívták a rendőrséget.

A gyanúsított esetleges Kijevvel való kapcsolatáról, arról, hogy milyen büntetésre számíthat, illetve az orosz hajóról nem közöltek részleteket.

Oroszország a világ egyik vezető ammóniagyártója, amely anyag döntő szerepet játszik a műtrágyagyártásban, ami jelentősen javítja a terméshozamokat. Az ammóniaexport kérdése többször is reflektorfénybe került az ukrajnai konfliktus során, különösen azután, hogy a kulcsfontosságú Togliatti-Odessza ammóniavezeték súlyosan megrongálódott Harkov régióban. Moszkva és Kijev egymást vádolta az incidens miatt.

Míg az EU az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett, példátlan szankciók az áruk széles körét érintik, a moszkvai műtrágyakivitel nagyrészt mentesült a korlátozások alól, feltéve, hogy a szankcionált személyek nem érintettek. Az EU szankciói azt sem tiltják, hogy az uniós tagállamok kikötőbe engedjék az orosz lobogó alatt közlekedő hajókat mezőgazdasági termékek, köztük műtrágya és búza behozatala vagy szállítása céljából.

Annak ellenére, hogy az Eurostat adatai szerint az EU ismételten felszólította tagállamait, hogy kevésbé függjön az orosz mezőgazdasági termékektől, a blokkba irányuló nitrogénimport 2022-23-ban 34%-kal nőtt az előző időszakhoz képest, és a teljes növekedés mintegy harmadát Oroszország adta.