Ukrán parancsnok: minden ukránnak harcolnia kell

3 hét ezelőtt 24

Az ukrán állampolgároknak érteniük kell, hogy egyikük sem menekülhet meg a mozgósítás elől, mivel a kijevi hadsereg létszámhiánnyal küzd – figyelmeztetett hétfőn Facebook-bejegyzésben Olekszandr Pavljuk, a szárazföldi erők parancsnoka.

Múlt szerdán Ukrajna 27-ről 25 évre csökkentette a katonai behívási korhatárt, hogy feltöltse megfogyatkozott sorait a fronton.

Üzenetében Pavljuk felszólította az ukránokat, hogy “tegyék félre az érzelmeiket”, és jelentkezzenek a fegyveres erőkbe, kijelentve, hogy “a hadsereg és a nép elválaszthatatlanok, és hogy az állam védelme az állampolgár alkotmányos kötelessége”.

Meg kell érteni, hogy ezt senki sem várhatja ki. Az ország arca, népünk sorsa forog kockán” – írta a parancsnok. Utalt arra, hogy Oroszország senkit sem kímél meg a harcokban, “sem azokat, akik elbújtak, sem azokat, akik elárulták Ukrajnát”.

A tábornok elismerte, hogy a helyzet a frontvonalon nem könnyű, de azt írta, hogy “sokkal kiszámíthatóbb és ellenőrizhetőbb”, mint két évvel ezelőtt. Hangsúlyozta azonban, hogy

bármennyi segítséget is kap Ukrajna külföldről pénz vagy fegyverek formájában, emberhiányban továbbra is szenved.

Pavljuk azt is megjegyezte, hogy az ukránok negatívan viszonyulnak a lakosság mozgósításáért felelős területi toborzóközpontok (TCK) alkalmazottaihoz. A tábornok hangsúlyozta, hogy ez az ellenséges hozzáállás elfogadhatatlan, mivel a TCK dolgozói közül sokan veteránok, és hangsúlyozta, hogy a polgároknak “nincs joguk ahhoz, hogy bűnösnek, nemkívánatosnak vagy bizonytalannak érezzék magukat azok előtt, akik szó szerint megmentették az életüket”. Ugyanakkor elismerte, hogy “a TCK rendszere nem tökéletes”, és hogy a kormány dolgozik a javításán.

Korábban a tábornok kijelentette, hogy nem érez együttérzést azokkal az ukránokkal, akik meghaltak, miközben megpróbálták elkerülni, hogy erőszakkal besorozzák őket katonai szolgálatra, és azt javasolta, hogy a behívókkal szemben nem szabadna ilyen érzéseket kifejezni, mert az aláássa a mozgósítási erőfeszítéseket.

Ez azután történt, hogy jelentések szerint több tucat ukrán férfi fulladt meg, miközben megpróbált átúszni a román határon lévő Tiszán, hogy elkerülje a sorozást. Emellett az ukrán határőrszolgálat olyan képeket tett közzé, amelyeken a tisztek több tucat férfit vertek és aláztak meg, akiket az ukrán határon való átcsempészési kísérletek során fogtak el.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint Ukrajna január óta több mint 80 ezer katonát vesztett, a konfliktus kezdete óta pedig több mint 444 ezret, köztük 166 ezret, akik meghaltak, súlyosan megsebesültek vagy fogságba estek.