Ukrán titkosszolgálat: hat orosz harcigép egy dróncsapásra - videó

3 hét ezelőtt 12

Az ukrán titkosszolgálat azt jelentette, hogy tömeges dróncsapást mértek egy mélyen az orosz hátországban lévő, katonai repülőtérre - közölte a Reuters. A brit hírügynökség ugyanakkor azt is megemlíti, hogy egyelőre független források még nem erősítették meg a támadás hírét.

Kijevi információk szerint az orosz légierő Morozovszkban lévő repülőtere volt a célpont. Itt állomásozik az 559. bombázórepülő ezred, amely Szu-34-es csapásmérő gépeivel rendszeresen támad ukrajnai katonai és polgári létesítményeket. Az ukránok arról számoltak be, hogy a határtól mintegy 300 km-re lévő bázison legalább hat harci gépet tettek tönkre és további nyolcat megrongáltak. A Kyiv Independent című újságot arról tájékoztatták, hogy a dróncsapásban legalább 20 orosz katona vesztette életét, vagy sebesült meg.

A portál arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok tömeges drón támadást jelentettek a légtámaszpont körzetéből. Állítólag a csapást végző 53 robot közül 44-et lelőtt az orosz légvédelem. A Telegrammon megjelent hírek szerint a Morozovszk légitámaszpont felől robbanásokat lehetett hallani. Az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy Krasznodar, Kurszk, Belgorod és Szaratov térségét hat drónnal támadták az ukránok.

Úgy tudni, hogy a Szaratovtól 14 km-re keletre lévő Engelsz légbázis is a robotok célpontja volt. Ez az orosz hadászati légierő egyik legfontosabb támaszpontja, ahol a nukleáris csapásmérésre alkalmas, a Tupolev Tu-160 stratégiai bombázók is települtek.

A Reuters arra hívja fel a figyelmet, hogy Ukrajna az utóbbi időben fokozta az orosz katonai támaszpontok és az olajipari létesítmények elleni mélységi csapásait. Ennek kapcsán a Skynews emlékeztet rá, hogy a hét elején ukrán drónok egy, a határtól 1300 km-re olajfinomítót támadtak meg. A harmadik legnagyobb orosz petrolkémiai telepen napi 155 ezer hordónyi olajat dolgoznak fel.