Uniós biztos: az Orbán-kormányt árgus szemekkel figyelik majd az EU-elnökség alatt

1 hónap ezelőtt 21

„Magyarország [a] legmagasabb szintű elszigeteltségben van, de nem a jogállamiság miatt, hanem az Oroszországgal szembeni álláspontja miatt, mert [Orbán Viktor] kezet fog Putyinnal” – jelentette ki az EUobservernek adott interjújában Jourová. Az uniós biztos arra utalt, hogy tavaly októberi kínai látogatásukkor a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel találkozott, a háború kitörése óta az első uniós tagállami vezetőként pedig kezet fogott Putyinnal, amiről fotó is készült.

Jouróvá kifejtette, hogy az Oroszországgal folytatott kétarcú külpolitika inkább okoz izolációt az EU-ban, mint a magyar miniszterelnök illiberális kormányzása miatti viták az Európai Bizottsággal. Erre hivatkozva az uniós értékekért felelős biztos visszautasította a magyar kormány állításait, hogy hungarofób lenne, mint azt Szijjártó Péter külügyminiszter már többször is mondta róla. Kijelentette, hogy a bírálatai Orbán Viktor tetteit, nem pedig a magyar népet célozzák.

Jourová arra is reagált, hogy az Európai Bizottság decemberben 10,2 milliárd eurónyi magyarországi forrást oldott fel a horizontális feljogosító feltételek teljesítésére hivatkozva, ami miatt az Európai Parlament pert indít a végrehajtó testület ellen. Megvédte a Bizottság intézkedését, és kijelentette, hogy a pénzeszközöket a magyarországi igazságügyi reformoknak köszönhetően szabadították fel, és hogy még mindig „egy nagy halom dolgot kell elvégeznie” a magyar kormánynak ahhoz, hogy megkapják a visszatartott 19 milliárd eurót.  

A júliusban induló magyar uniós soros elnökség kapcsán arról beszélt, hogy tekintettel az Ukrajnában zajló orosz háborúskodásra, a procedurális feladatok fokozott figyelem középpontjába helyezik az Orbán-kormány viselkedését – jelezte Jourová.

Ha ő [Orbán Viktor] tiszteletet akar kivívni magának, akkor professzionálisan kell viselkednie, és semleges szerepre kell törekednie

– mondta a biztos. 

Címlapkép forrása: EU