Uniós igazságügyi rendszerhez csatlakozhat Magyarország

1 hónap ezelőtt 16
Uniós igazságügyi rendszerhez csatlakozhat Magyarország
A magyar kormány új rendeletet alkotott a polgári és büntetőügyekben folytatott EU-s igazságügyi együttműködés területén történő, határokon átnyúló elektronikus adatcserére szolgáló számítógépes eCODEX rendszerről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásáról. A rendelet célja az eCODEX rendszer magyarországi bevezetésének és használatának szabályozása – derül ki az Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetéből.

Az előterjesztés értelmében az igazságügyért felelős miniszter engedélyezi az eCODEX hozzáférési pontok létrehozását és működését, valamint nyilvántartást vezet azokról és a hozzájuk csatlakozó kapcsolt rendszerekről.

Az eCODEX hozzáférési pont engedélyezésének feltételei közé tartozik, hogy a működtető szervezet rendelkezzen a megfelelő műszaki felszereléssel és emberi erőforrásokkal, valamint hogy nyilatkozatot tegyen arról, hogy a hozzáférési pont megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek és az adatvédelmi szabályoknak.

A rendelet továbbá szabályozza az eCODEX kapcsolattartók kijelölését és nyilvántartását, valamint a rendszer használatára vonatkozó statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségeket is.

A társadalmi egyeztetésen április 11-ig várják az észrevételeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Amikor az ember hátat fordít a munkának

Mintha a munka- és hajszafüggő életmódnak és a pénz felhalmozásnak, mint életcélnak a trónfosztása zajlana. A munkával kapcsolatos masszívan kialakult, stabilizálódott értékrenddel szembe

Holdblog

Szentségtörés a mezpiacon

Március végén robbant a hír, hogy a német válogatott 77 év után, 2027-től, hét esztendőre biztosan a kukába dobja az Adidast. A német nemzeti tizenegy... The post Szentségtörés a mezpiacon