Ürge-Vorsatz Diána a Föld napján: nem attól leszünk boldogabbak, ha többet fogyasztunk

1 hét ezelőtt 9

Április 22-én van a Föld napja, a világméretű környezetvédelmi akciónap 1970-ben indult el az Egyesült Államokból, majd az ENSZ 2009-ben április 22-t az anyaföld nemzetközi napjává nyilvánította.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben elharapózott Magyarországon az a narratíva, hogy a világnak mindjárt vége lesz, a civilizáció mindjárt összeomlik, és már nincs mit tenni, de jelezte, "szerencsére ez nem egészen így van". Mint fogalmazott, a tudomány mostani állása szerint ennél jóval jobb a helyzet, például már most kizárható az 5-6 fokos felmelegedést az évszázad végéig, ami korábban fenyegetett,

a legrosszabb esetben sem lesz több, mint 3 Celsius-fokos melegedés az ipari forgalom előttihez képest.

Ezenkívül jelentős előrehaladás volt a megújuló energia terén is, sokkal gyorsabban elkezdtek elterjedni a világon, mint valaha remélték. Az Európai Unióban is már közel fél tucat ország elektromos áramtermelésének több mint háromnegyedét megújuló energiából elégíti ki, több olyan ország van a világon, amely jóval több mint 80 százalékát az áramigényének ebből elégíti ki, és ennek a fejlődésnek a klímakutató bőven látja nyomát Magyarországon is.

"Emiatt lehetünk optimisták, ennek ellenére tény, hogy még mindig növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátása évről évre, csökkenteni kellene, de még meg sem állítottuk, ugyanakkor azért látjuk, hogy nagyon sok irányba elindultak a pozitív folyamatok" – mondta Ürge-Vorsatz Diána, és hozzátette, a Föld napján mégis az a fő üzenet, hogy nem megy a folyamatos fogyasztásnövekedés a végtelenségig. "Egy véges bolygón csak véges mennyiségű fogyasztást tudunk olyan mértékig támogatni, hogy annak ne legyen nagyon jelentős környezeti és így egészségügyi hatása" – emelte ki.

A felvetésre, hogy az ember szeret fogyasztani, és egész iparágak épülnek arra, hogy fogyasszon, mert ez működteti a társadalmunkat, arra figyelmeztetett a klímakutató, hogy bizonyos szinten túl már nem leszünk boldogabbak a fogyasztástól. Példaként említette, hogy attól nem leszünk boldogabbak, ha ma már muszáj a mosógépet 5-10 évenként újravásárolnunk, mert tönkremegy, vagy új a telefont venni, mert az előző nagyon hamar elavul, lelassul, már nem lehet feltölteni.

"Nem lettünk a fogyasztásnövekedéstől boldogabbak, hiszen ez azért van ránk kényszerítve, mert a cégeknek is muszáj növekedni, és ha egy piac már telítve van, akkor csak úgy tudnak növekedni, hogy ránk kényszerítik a tervezett elavulást, egy bizonyos divatot és marketinget, de ettől nem leszünk boldogabbak. Ezt kell megérteni, hogy egy bizonyos szinten túl nem leszünk jobban a még több fogyasztástól, attól leszünk még jobban, hogy ha több időnk van élvezni az életet, sportolni az egészségünkre, a családunkra, a szeretteinkre, a barátainkra" – mondta a Föld napja alkalmából Ürge-Vorsatz Diána.