Ursula: az EU Ukrajna felfegyverzésére költi az orosz vagyon nyereségét

1 hét ezelőtt 18

Az Európai Unió az első 2,5-3 milliárd eurót, amely a lefoglalt orosz vagyon nyereségből származik, az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásba kívánja fektetni – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Christine Lagarde-dal, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével abban, hogy az orosz vagyonból származó nyereség felhasználása sértheti a nemzetközi jogot, von der Leyen így válaszolt:

“Úgy gondolom, hogy a döntést a tagállamok hozták meg – mind a 27 tagállam egyetértett abban, hogy a váratlan nyereséget a javaslatunk nyomán használjuk fel, és ha olyan ütemben dolgozunk, ahogyan most dolgozunk, akkor az első kifizetések ezekből a váratlan nyereségekből, amelyek becsléseink szerint az első évben évi 2,5-3 milliárd euró körül alakulnak, elérhetőek lehetnek, és befektethetők Ukrajna katonai szükségleteinek támogatására” – mondta.

Korábban a Financial Times arról számolt be, hogy Christine Lagarde, az EKB elnöke azt mondta, hogy Washington azon szándéka, hogy hosszú lejáratú hitelt bocsát ki Ukrajna finanszírozására a Nyugaton befagyasztott orosz eszközök befektetéséből származó jövőbeli bevételek felhasználásával, jogi kockázatokkal jár.

Az Európai Unió állam- és kormányfői egy brüsszeli informális csúcstalálkozón az Európai Bizottság azon javaslatának mielőbbi elfogadását sürgették, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna számára használják fel.

Az EU, az Egyesült Államok, Japán és Kanada a különleges hadművelet megkezdése után mintegy 300 milliárd dollár értékben foglalt le orosz vagyont. Ebből körülbelül 5-6 milliárd dollár található az Egyesült Államokban, a legtöbb pedig Európában, többek között a belgiumi Euroclear nemzetközi platformon. Korábban Nusrat Ghani brit külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a G7-országok a júniusra tervezett csúcstalálkozó előtt új javaslatokat tesznek a lefoglalt orosz vagyon Ukrajnának történő átadásának módjairól. Az Európai Bizottság korábban jóváhagyta azt a javaslatot, hogy a zárolt orosz pénzeszközökből származó bevételeket Kijevnek nyújtott támogatásra fordítsák.

Mint Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, ez a kezdeményezés az Oroszországi Föderáció kamatbevételeinek 90 százalékát az Ukrajna számára történő lövedékvásárlásra, 10 százalékát pedig az uniós költségvetésbe utalná át az ukrán hadiipari komplexum későbbi támogatása céljából. Az első levonásokra már júliusban sor kerülhet.

Az orosz jegybank vezetője, Elvira Nabiullina elmondta, hogy ha a Nyugat felhasználja a befagyasztott orosz vagyont, az orosz jegybank megfelelő intézkedéseket fog tenni érdekei védelmében. Moszkva korábban közönséges lopásnak minősítette a nyugati lépéseket.