Vadonatúj magyar kutatórakétát lőhetnek még ki az idén

1 hónap ezelőtt 21

"Prometheus névre kereszteltük az újgenerációs kutatórakétánkat, amellyel az a célunk, hogy ismét nemzetközi versenyeken tudjuk mind hazánkat, mind pedig egyetemünket képviselni" – mondta az InfoRádióban Hafner Zoltán, a BME Suborbitals versenycsapat elnöke. Elmondta, hogy az idáig vezető út hosszú volt és nehézkes.

Több korábbi fejlesztésük is volt, amelyekkel tudták kisebb-nagyobb versenyeken képviselni Magyarországot, ám ezek a korábbi verziók hosszú távon nem bizonyultak fenntarthatónak. Éppen ezért kialakítottak egy olyan moduláris szemléletet, amellyel hosszú évekre meg tudták alapozni az új projektek igényeit, ez lett lényegében a Prometheus

Az új rakéta képességeiről Hafner Zoltán azt mondta,

a küldetéshez lehet konfigurálni annak megfelelően, hogy mi a repülés célja.

Elmondása szerint az a csapat célkitűzése, hogy három kilogramm hasznos terhet tudjon szállítani kilencezer méteres magasságig. Ezek tudományos kísérletek, melyeket egy kocka alakú tárolóban helyeznek a rakétába. Hozzátette, nekik is van saját fejlesztésük, amit mikrobiológiai kísérlettől a mesterséges intelligencia alapú hibapredikcióig sok mindenhez lehet használni. Továbbá egyeztetés alatt vannak nemzetközi és hazai kollaborációk is, melyek során más tudományos szervezetek kísérleteit fogják ők felbocsátani.

A versenycsapat elnöke elárulta, a Prometheus első tesztrepülése április második felében lesz, szűkebb körben,

az első éles bevetésre pedig októberben kerül sor Portugáliában,

amikor az European Rocketry Challenge-en mérik össze tudásukat más neves európai versenycsapatokkal.