Valamelyest enyhülhet a magyarországi kötszerhiány

11 hónap ezelőtt 22

Varga Mihály a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Igazgyöngy '98 Kft. mintegy másfél milliárd forintos beruházással kialakított kötszergyártó üzemének átadásán rámutatott: a koronavírus-járvány alatt vált világossá, mennyire kiszolgáltatott az ország az egészségipari termékek területén, pedig a magyar emberek egészsége és ellátása nem függhet a nemzetközi piacoktól.

Varga Mihály szólt arról is, hogy minden nap tenni kell a nemzeti szuverenitásért. "Sokszor akarják megmondani nekünk kívülről, mi a jó a magyar gazdaságnak, mi mindig azt kérjük, bízzák inkább ránk" - szögezte le.

Azt mondta, Magyarország tagja "egy nagyobb klubnak, az Európai Uniónak, vannak szabályok, amiket minden tagnak be kell tartani, de azon belül, hogy a klub milyen irányba menjen, versenyképességben, hatékonyságban, hadd szóljunk bele mi is". "Ezt tesszük évek óta sok vitával, és vállaljuk, hogy következetesen a magyar emberek, a magyar gazdaság érdekeit képviseljük" - hangoztatta.

Varga Mihály a regionális fejlesztésekről szólva kitért rá: fontos kormányzati cél, hogy a beruházások olyan településeket is elérjenek, amelyek eddig kiestek a fősodorból.

Enyhíti a kötszerhiányt

Kenéz Csaba, az Igazgyöngy '98 Kft. tanácsadója azt mondta, hogy a 2001 óta működő, gyógyászati segédeszközöket forgalmazó magyar tulajdonú, vállalkozás egy építőipari cég telephelyének megvásárlásával, épületek bővítésével és átalakításával hozta létre kötszergyártó üzemét, a beruházáshoz mintegy 700 millió forint támogatást kapott az Egészségipari Támogatási Programtól.

A cég azért döntött saját kötszergyártó üzem beindításáról, mert a Magyarországon használt kötszerek importból származnak, a társaság tervei szerint olcsóbb, jobb minőségű termékeket állít elő, mint amilyenek eddig a nyugat-európai és ázsiai piacokról érkeztek.

A fejlesztés csökkenti, bizonyos típusok tekintetében meg is szünteti a magyarországi kötszerhiányt - jelezte.

Kenéz Csaba közölte, a kötszergyártó üzem 30-40 munkahelyet teremt, az itt előállított kötésrögzítőkből, speciális alakú kötszerekből és baktériumölő szerekkel bevont habkötszerekből exportra is termelnének.