Valóra vált Elon Musk nagy álma: itt a gondolatokkal mozgatható egérkurzor

2 hónap ezelőtt 16

Elon Musk tulajdonos bejelentette, hogy egy hónappal a műtétjét követően felépült a Neuralink első olyan önkéntes páciense, akinek az agyába implantátumot ültettek be – írja a hwsw.hu.

A milliárdos közölte: a neurotechnológiai vállalat biotech-startupjának rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, így

az önkéntes jelentkező képes a gondolataival vezérelni egy számítógéphez csatlakoztatott egeret is.

Elon Musk jelezte: a Neuralink következő lépésként azt próbálja meg elérni, hogy minél több egérgomb-kattintást tudjanak elérni a páciensnél.

A Neuralink egy agyi implantátumokat gyártó startup, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy összekösse az ember idegrendszerét a testén kívül működő eszközökkel. A beültetés során sebészrobot segítségével egy agy-számítógép interfész implantátumot helyeznek el az agynak abba a részébe, amely a mozgás szándékát irányítja.

Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, a találmány továbbfejlesztésével elérhetik akár azt is, hogy vakok, némák vagy halláskárosultak visszakaphassák érzékszervi képességeiket. Az implantok az elképzelések szerint a jövőben képesek lehetnek olyan fiziológiai és pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket robot végez. A startup és az implantátum segítségével januárban hajtották végre az első emberkísérletet egy amerikai önkéntesen, azóta pedig többen is vállalkoztak már az implantátum beültetésére.