Változik a gázszámlázás, százezer fogyasztót érinthet

3 hét ezelőtt 17

A Magyar Villamos Műveknél 3 millió 300 ezer fogyasztási helyet tartanak számon, az ügyfelek harmada havi diktálás alapján rendezi a számlát, kétharmada pedig átalánydíjat fizet. Közülük százezren szembesültek tavaly azzal, hogy a tavaszi-nyári számláikon a nagyjából azonos havidíj helyett a korábbiakat jelentősen meghaladó összegek szerepeltek – ismertette az InfoRádióban a módosítás hátterét az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója.

„Főként a téli hónapokra esett a fogyasztás, és ezért a leolvasás és a kedvezményes év vége, azaz július 31-e közötti időszakra kevéssel számolható kedvezményes mennyiség maradt, vagy adott esetben nem is maradt. És ugye életbe lépett a 2-es árkategória, tehát a lakossági piaci ár, ami viszont már magasabb volt” – idézte fel Bozóky Anita.

A fentiekre a megoldást a naparányos kedvezmény bevezetése jelenti

– folytatta az MVM kommunikációs igazgatója. „Meghatározzuk az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget, és ezt fel fogjuk szorozni az adott hónap naptári napjainak a számával, és minden egyes részszámlában ezt a mennyiséget fogjuk érvényesíteni kedvezményes áron, az efeletti részt pedig a lakossági piaci áron kell hogy megfizessék az ügyfeleink” – tette hozzá.

A kormány folyamatosan reagál a fogyasztói észrevételekre, ez alapján valósult meg a nagycsaládosok és a többgenerációs háztartások kedvezményes díjszabása is – emelte ki a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

„Sokan nem akarják ezt a még mindig bonyolult számlát. Bár már egyszerűsítettük néhány évvel ezelőtt, de ez még mindig bonyolult. Az óra mutat valamit, ráadásul köbméterben, a fogyasztást viszont megajoulban számítják” – fogalmazott Németh Szilárd, aki szerint az emberek nagy része nem akar ezzel „molyolni”.

Hozzátette, ma Magyarországon tízből kilenc fogyasztó kedvezményes áron kapja a lakossági földgázt és a villamos áramot. Németh Szilárd szerint a rezsicsökkentés fenntartása, politikájuk sarokköve, és egyben ez a júniusi európai parlamenti választás egyik legfontosabb tétje.

Az egyenletes részarányos számlát fizető ügyfelek számlázásáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben, és csütörtökön már hatályba is lépett, vagyis ekkortól már a naparányos kedvezménnyel számolnak, az új szabályt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazzák.

A földgáz ára és a kedvezményes mennyiség változatlan maradt: háztartásonként ugyanúgy évente 1729 köbméter jár kedvezményesen. Efölött a 7,5-szeres árat kell fizetni.