Van egy város, ahol ingyen sört kapnak a szavazók

1 hét ezelőtt 12

A dél-indiai Bengaluru városában többek között ingyen étellel, ingyen sörrel és ingyen fuvarral ösztönzik szavazásra a lakosokat az általános választásokon. Ennek oka az alacsony részvételi arány. Az indiai választások 44 napig tartanak.

A BBC beszámolója szerint többek között ingyen sörrel és ingyenes egészségügyi szűréssel próbálják szavazásra bírni a lakosokat az általános választásokon az indiai Bengaluru városában. Egyes üzletekben a vásárlóknak a letörölhetetlen tintával festett ujjukat kell felmutatniuk bizonyítékként.

„Néhány üzletben ingyenes kávét, dosát (rizstésztából és lencséből készült sós palacsinta) és gyümölcslevet biztosítanak a hőség leküzdésére, máshol kedvezményesen árulják az ételt” – mondta PC Rao, egy helyi szállodaszövetség elnöke.

A legutóbbi, 2019-es általános választásokon a város déli választókerületében volt a legalacsonyabb a szavazati arány Karnátaka államban: 53,7 százalék. A legtöbb vállalat már a múlt héten elkezdte ösztönözni a lakosokat a szavazásra, de ajánlataikat csak szerdán tették közzé, miután az állam legfelsőbb bírósága engedélyezte a kérést. A népszerű Wonderla vidámpark kedvezményes áron ad jegyeket a szavazóknak, míg a Deck of Brews, egy városi söröző ingyen sört kínál az első 50 szavazó vendégének.

A Blu-Smart fuvarmegosztó is 50 százalékos kedvezményt biztosít nekik a szavazóhelyiségek 30 kilométeres körzetében, míg a Rapido taxi ingyenes fuvart kínál a fogyatékkal élőknek és az idős szavazóknak. 

Mint megírtuk, 2024. április 19. és június 1. között általános választásokat tartanak Indiában. Ennek során közel 970 millió indiai állampolgár – a világ népességének több mint 10 százaléka – lesz jogosult leadni szavazatát. Más nagy népességű országokkal ellentétben azonban a választási procedúra 44 napot vesz igénybe, ami a leghosszabb a világon.