Van ilyen? A spanyol bírói testület elismerte, hogy két esetben is hibázott a VAR

3 hónap ezelőtt 10

GettyImages-1950197458

Még mindig csak három nap telt el a vasárnapi, Real Madrid–Almería (3–2) spanyol élvonalbeli labdarúgó-mérkőzés óta, de annyi cikk született időközben, hogy ez a rövid időtartam is örökkévalóságnak tűnik már. És még mindig nincs vége, itt a szappanopera újabb fejezete: a spanyol játékvezetők technikai bizottsága (Comité Técnico Árbitral) közleményben ismerte el, hogy az ominózus mérkőzés három vitatott VAR-ozása közül kettőnél hibás ítélet született.

Máshol talán elképzelhetetlen közleményt jelentetett meg szerdán a CTA, a spanyol labdarúgó-játékvezetők technikai bizottsága. Beismerték ugyanis, hogy a La Liga 21. fordulójában, vasárnap játszott Real Madrid Almería mérkőzésen, amelyen három esetben történt VAR-ozást követően 3–2-es madridi győzelem született, két esetben is hibázott a VAR-szoba vezetője, Alejandro José Hernández Hernández. 

Ahogy azt az Index is megírta, az első hazai gólt megelőző tizenegyesnél, Vinícius Jr. felkarral/vállal ütött egyenlítő góljánál, valamint az első pillanatban szabályosnak tűnő harmadik vendéggólnál szólt rá Hernández Hernández a játéktéri kolléga fülére, hogy nézze meg a monitort, mert valami nem stimmel. 

A CTA szerdai közleménye azonban megállapította, hogy Hernández Hernández a három eset közül kettőben tévedett, mert indokolatlanul szólította fel a monitor megtekintésére fiatal kollégáját, a 35 éves  Francisco José Hernández Maesót, ugyanis semmi olyasmi nem történt, ami indokolta volna a játéktéren hozott ítélet megváltoztatását.

  • Az első az a bizonyos tizenegyes volt, amit nem is észlelt a bíró. Az 57. percben Kaiky, az Almería 19 éves brazil védője ugyan kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, de előzőleg Rüdiger és Joselu szabálytalankodott vele szemben, és ezért a kezezésnek már nem volt relevanciája. Hernández Hernández azonban nem vette figyelembe az előzményeket, ezért indokolatlan volt a részéről a mérkőzés félbeszakítása, és Hernández Maeso rábírása arra, hogy megnézze a pályaszéli monitoron az esetet.
  • A második Vinícius Jr. egyenlítő gólja a 67. percben. Hernández Maeso eredetileg érvénytelenítette a gólt, mert a brazil csatár felkarjával juttatta a hálóba a labdát. Hernández Hernández azonban ezúttal is közbeszólt a VAR-szobából, mert szerinte a brazil nem karral, hanem vállal ért a labdához, ami szabályos lenne. Csakhogy a CTA tisztségviselői hosszas vizsgálódás után arra a következtetésre jutottak, hogy kezezés történt, tehát tévedett a VAR-szoba.

Magyarul: a mérkőzést az Almeríának kellett volna 2–1-re megnyernie, és a vesztes csapat edzőjének, játékosainak, vezetőinek a tiltakozása jogos volt, nem beszélve a világméretű felháborodásról.

Ezek után az ember azt gondolná, hogy Hernández Hernándezt, akinek minimum a tévedése, de még az is lehet, hogy az elfogultsága bizonyítást nyert, eltiltják egy időre.

De nem, a 41 éves lanzarotei (Kanári-szigetek) játékvezető csütörtök este, az Atlético Madrid–Sevilla Király Kupa-negyeddöntőn is szerepet kap, ezúttal is ő fogja vezetni a VAR-szobát...

Aki azt hiszi, hogy itt az anyagiak is szerepet játszanak, az talán jó helyen keresgél. Azok a spanyol játékvezetők, akik az első osztályban, a La Ligában tevékenykednek, havi 12500 eurós alapfizetésben részesülnek, és ezen felül minden mérkőzésért, amelyen bíráskodnak, további 4200 eurót kapnak.

Akik pedig a VAR-szobában dolgoznak, azoknak mérkőzésenként 2100 euró a tiszteletdíja. 

A CTA a hibák elismerésén túl feljelentést tett a csendőrségen (Guardia Civil) a Jijantes nevű blog működtetői ellen, ugyanis ők voltak azok, akik megszerezték és kiszivárogtatták a VAR-szoba és a játékvezető közötti beszélgetés hangfelvételét. 

Ilyen hullámokat indukáló eset után valakinek azért csak illik bűnhődnie...

(Borítókép: Vinícius Jr. (k) akció közben a Real Madrid–Almería La Liga-mérkőzésen 2024. január 21-én. Fotó: Antonio Villalba / Getty Images Hungary)

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM