Váratlan fordulat: az Európai Unió együttműködne Oroszországgal - Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

1 hónap ezelőtt 10

A moszkvai terrortámadást követően az EU azt hangoztatta, hogy bizonyos feltételek mellett megengedheti a közös terrorizmusellenes együttműködést Oroszországgal – írja az European Pravda.

Peter Stano, az EU külügyi és biztonságpolitikai vezető szóvivője egy brüsszeli tájékoztatón válaszolt arra a kérdésre, hogy az oroszországi, 139 ember halálát okozó lövöldözést követően az EU-Oroszország együttműködés lehetőségéről lehet-e szó a terrorizmus elleni küzdelemben. A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A vezető szóvivő emlékeztetett arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni illegális agresszióját követően az EU lényegében felfüggesztette az Oroszországgal való együttműködés minden formáját, mert az sérti a humanitárius és a nemzetközi jogot.

Ugyanakkor azt állította, hogy az EU egyértelműen elítéli a Moszkvában történteket. Véleményük szerint ez kétségtelenül terrortámadás volt.

Stano szerint: ha Oroszország hiteles, racionális indokokon alapuló és a nemzetközi joggal összhangban lévő javaslatot terjeszt elő, az EU nagy valószínűséggel nem utasítaná el.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU jelenleg egy olyan rezsimmel van szemben, amely illegális háborúba vonja az országot, és elnyomja helyi lakosságát, így nehéz elképzelni, mi lenne az együttműködés alapja.

Stano azt is kijelentette, hogy a mai napig egyetlen orosz területet ért terrortámadást sem vizsgáltak ki alaposan – hangsúlyozta: ez sok kérdést vet fel az orosz hatóságok hozzáállásával kapcsolatban. Semmi sem utal Ukrajna részvételére a Moszkva melletti terrortámadásban, amelyhez a Kreml mégis ragaszkodik.