Váratlanul meghalt egy újabb orosz oligarcha

6 hónap ezelőtt 13

Hatvanhat éves korában hirtelen meghalt Vlagyimir Nyekraszov, a második legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil elnöke. A vállalat előző vezetője tavaly halt meg rejtélyes körülmények között.

A vállalat közleménye szerint Nyekraszov csaknem 50 évig dolgozott az olaj- és gázszektorban, halálát akut szívelégtelenség okozta.

Reuters hangsúlyozza, hasonló hirtelenséggel halt meg a Lukoil igazgatótanácsának előző vezetője, Ravil Maganov is 2022 szeptemberében. Ő kiesett egy moszkvai kórház ablakából.

A portál kiemeli, a Lukoil azon kevés orosz cégek közé tartozik, amely nyilvánosan elítéli az orosz-ukrán háborút. A társaság igazgatósága 2022. március 3-i nyilatkozatában aggodalmának adott hangot az ukrajnai „tragikus események” miatt, és a „fegyveres konfliktus lehető leghamarabbi lezárására” szólította fel a feleket. Az erről szóló nyilatkozat jelenleg is megtalálható a cég honlapján – szúrta ki a Portfolio.

Mint arról az Index is írt, számos orosz üzletember, oligarcha vagy vezető tisztviselő halt meg gyanús körülmények között az elmúlt másfél évben. Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.