Varga Mihály: Az erős bankrendszer hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez

1 hét ezelőtt 13

A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja, amely hozzájárulhat a következő évek gazdasági növekedéséhez – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a hazai bankrendszer a válságok után is tőkeerős maradt, a hitelezés növelésével jelentősen hozzájárulhat a következő évek gazdasági növekedéséhez.

Varga Mihály a gazdaság stabil alapját képező elemek közé sorolta az elmúlt négy év során rekordszinten tartott foglalkoztatási adatokat, valamint a magas beruházási rátát.

A költségvetési hiányt idén 4,5 százalékra, majd a következő években fokozatosan 3 százalék alá szorítjuk, az államadósságot pedig továbbra is csökkenő pályán tartjuk – sorolta a tárcavezető, aki az eredményekről szólva megemlítette, hogy a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé növelte a kormány, a devizaadósság arányát 50 százalékról 30 százalék alá javította. Továbbá kiemelte: a kamatkiadások háromnegyed része ma már nem külföldre, hanem belföldi szereplőkhöz kerül.

A magyar gazdaság teljesítménye ma 5 százalékkal haladja meg a világjárvány előtti szintet, jelentősen meghaladva az uniós átlagot, 2025-re pedig az IMF szerint a negyedik, az Európai Bizottság szerint pedig a 2. leggyorsabban növekvő gazdaság lehet a magyar az uniós rangsorban – fogalmazott a tárcavezető. A pénzügyminiszter szerint ma minden feltétel adott ahhoz Magyarországon, hogy stabil, ellenálló, és a növekvő piaci igényekre gyorsan reagáló bankrendszer működjön.

„A tőkemegfelelési és likviditási mutatók bőven meghaladják a törvény által meghatározott mértéket, a nem teljesítő hitelek aránya pedig ma már szintén tartósan alacsony” – hangsúlyozta Varga Mihály a minisztériumi közlemény szerint.