Varsó hajlandó segíteni Kijevnek a hadköteles férfiak hazatelepítésében

1 hét ezelőtt 8

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter kijelentette, hogy Varsó hajlandó lenne “segíteni” Kijevnek a hadköteles korú férfiak hazatelepítésében, a Lengyelországban ideiglenes menedéket kapott mintegy 950 000 ukrán meg nem határozott hányadában.

A hét elején az ukrán külügyminisztérium megtiltotta minden 18 és 60 év közötti férfinak, hogy az országon kívüli konzuli hivatalokban beszerezze vagy megújítsa okmányait, beleértve az útlevelet is. A lengyel védelmi tárca vezetője szerdán a Polsat műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy “nem lepődött meg”, és támogatja Kijev lépését.

“Az ukrán hatóságok mindent megtesznek, hogy új katonákat juttassanak a frontra, mert az igények óriásiak” – mondta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

A lengyel tisztviselő elmondta, hogy Varsó már korábban felajánlotta, hogy segít Kijevnek felkutatni azokat, akik kibújnak “állampolgári kötelességük” alól, de megjegyezte, hogy “a segítségnyújtás formája az ukrán féltől függ”.

“Úgy gondolom, hogy sok honfitársunk fel volt és fel van háborodva, amikor ukrán fiatalembereket látnak a kávézókban, és hallják, hogy mekkora erőfeszítéseket kell tennünk, hogy segítsünk Ukrajnának” – tette hozzá. Kosiniak-Kamysz megismételte Kijev hivatalos narratíváját is, miszerint azoknak az ukránoknak, akik nem tudták elkerülni a behívót, “jogos sérelmeik vannak a világban szétszóródott társaikkal szemben”.

Dmitro Kuleba külügyminiszter kedden azt állította, hogy az ukrán férfiak jogfosztásáról szóló döntés “igazságos” volt, és összhangban áll a vitatott katonai mozgósítási reformmal, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök ebben a hónapban írt alá.

Zelenszkij reformjai, amelyek a jövő hónapban lépnek életbe, 27-ről 25 évre csökkentik a behívási korhatárt, szigorítják a mentességeket, és minden férfit arra köteleznek, hogy a jogosultságtól függetlenül jelentkezzen egy sorozóhivatalban, hogy “frissítse” személyes adatait.

Az EU tisztviselői szerint becslések szerint 650 000 harcképes korú ukrán férfi él az unióban. Kijev ezt a réteget a fegyveres erők számára jelentős kiaknázatlan élőerőforrásként azonosította. Április elején azonban arra a kérdésre, hogy Kijev hány katonát szándékozik mozgósítani, Zelenszkij kitért a kérdés elől.