Varsó: Oroszországnak tartania kell a NATO-tól

1 hét ezelőtt 16

Oroszországnak tartania kell az összecsapástól a NATO-val, mert egy ilyen háború Moszkva “elkerülhetetlen vereségével” végződne – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön a parlamentben, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok vezette katonai blokk többszörösen több csapattal és erőforrással rendelkezik.

Sikorski megjegyzései azért hangzottak el, mert több európai vezető is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország megtámadhat egy uniós tagállamot, ha azok hagyják, hogy legyőzze Ukrajnát a harctéren.

“Nem nekünk, a Nyugatnak kell tartanunk a Putyinnal való összecsapástól, hanem fordítva” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy “érdemes erre emlékeztetni [az embereket]”, hogy megmutassuk: egy bármely NATO-tagállam elleni orosz támadás Moszkva vereségével végződne.

“Putyin egyetlen reménye a mi elszántságunk hiánya” – jelentette ki.

A miniszter szerint az Egyesült Államok vezette katonai tömb továbbra is “védelmi paktum”, de ennek ellenére azzal dicsekedett, hogy háromszor annyi katonai személyzettel, háromszor annyi légi erőforrással és négyszer annyi hadihajóval rendelkezik, mint Oroszország. Sikorski volt, aki megköszönte az Egyesült Államoknak az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantását.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök korábban szintén arra figyelmeztetett, hogy Európa “háború előtti korszakban” van, Andrzej Duda elnök pedig kifejezte, hogy az ország kész befogadni amerikai atomfegyvereket a NATO nukleáris programja keretében. Ezzel a lépéssel a szövetség nukleáris arzenálja Belarusz – Oroszország egyik legfontosabb szövetségese – határán helyezkedne el.

Moszkva válaszul kijelentette, hogy hadserege “minden szükséges ellenintézkedést” megtesz a biztonsága érdekében, ha az amerikai atomfegyvereket Lengyelországba telepítenék. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szintén “provokációnak és az Oroszországgal szemben mélyen ellenséges politikát” folytató Washington mögé bújási kísérletnek minősítette Varsó kijelentéseit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kijelentette, hogy Moszkva nem tervezi, hogy megtámadja az Egyesült Államok kelet-európai “szatellitáit”, és ragaszkodik ahhoz, hogy az esetleges orosz invázióról szóló állítások csupán kormányzati propaganda, amelynek célja a polgárok megijesztése, “hogy további pénzeket vonjanak ki az emberekből, hogy ezt a terhet [Ukrajna finanszírozását] a vállukon viseljék”.