Varsóban több száz ukrán férfi tiltakozott Zelenszkij új szabálya ellen (videó)

1 hét ezelőtt 6

Körülbelül 300 ukrán zárta el a varsói konzuli irodát, követelve az útleveleket, amelyeket Kijev új mozgósítási szabályai alapján nem kaptak meg.

A 18 és 60 év közötti férfiak többé semmilyen okmányt nem kaphatnak az Ukrajnán kívüli konzuli hivatalokban – közölte a hét elején az ukrán külügyminisztérium.

Dmitro Kuleba külügyminiszter megerősítette, hogy ő rendelte el az intézkedést, amelynek célja, hogy a harcképes korú menekülteket arra kényszerítse, hogy visszatérjenek és besorozzák őket a hadseregbe és a frontra küldjék.

Szerda este több száz ukrán zárta le a varsói útlevél-szolgáltató központot, amely a Blue City bevásárlóközpontban található.

Korábban a nap folyamán Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter azt mondta, hogy Varsó hajlandó lenne “segíteni” Kijevnek a harcképes korú férfiak hazatelepítésében.

“Azt hiszem, sok lengyel felháborodik, amikor fiatal ukrán férfiakat lát a szállodákban és kávézókban, és közben azt hallja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket kell tennünk Ukrajna megsegítésére” – mondta Kosiniak-Kamysz a Polsat News televíziónak.

Az Eurostat becslései szerint 2024 januárjában mintegy 4,3 millió ukrán élt az uniós országokban. Ebből mintegy 860 ezer a hadköteles korú férfiak száma.

Az ukrán parlament szerdán megszavazta, hogy 15 ezer fővel bővítik az állami határőrséget, arra hivatkozva, hogy megugrott a behívottak száma, akik megpróbálják elhagyni az országot. A bővítés után a szolgálatnak 75 ezer tagja lesz, ebből 67 ezer fegyveres őr.