Védelmet kér a titkosszolgálattól Nikki Haley, Donald Trump republikánus kihívója

2 hónap ezelőtt 9

A titkosszolgálathoz (United States Secret Service) fordul Nikki Haley, Donald Trump utolsó komolyan vehető republikánus kihívója, akit rendszeres fenyegetések érnek a kampány során.

Az egykori ENSZ-nagykövet a Wall Street Journal-nek azt nyilatkozta, hogy „több incidens miatt” döntött így, de a történtek nem fogják megakadályozni abban, hogy a végsőkig küzdjön.

Haley-t Trump többször kérte már, hogy függessze fel kampányát, és lépjen vissza az ő javára, hogy együtt küzdhessen a Demokrata Párt és annak leendő jelöltje (minden valószínűség szerint Joe Biden elnök) ellen. Nagyon kevés esélye van, hogy megfordítsa a küzdelmet.

Haley-t, aki Dél-Karolina kormányzója is volt, jelenleg saját biztonsági csapata és a kampányhelyszíneken illetékes helyi rendőrök védik, de stábja úgy ítéli meg, hogy ez most már nem elegendő.

Haley újságírók múlt héten már beszélt arról, hogy ha valaki olyan nagypályán játszik, ahol ő próbálozik, ott az embert fenyegetések érik, ez a realitás: „Ez nem fog engem elijeszteni. Több ember kell, hogy körbe vegyen? Nekem nincs ezzel gondom.”

Az ilyen kérésekről a belbiztonságért felelős miniszter dönt, miután kikérte a kongresszus illetékes (vegyes) bizottságának állásfoglalását.

Haley-t otthonában is érték már fenyegetések, gyűlésein rendszeresek az ellentüntetők, akik Ukrajna és főleg Izrael melletti kiállása miatt kritizálják.

A különleges védelem törvény szerint akkor jár valakinek, ha már biztos, hogy pártja őt jelöli az elnökválasztáson, de ettől előfordul, hogy eltér a gyakorlat. Különleges védelmet kapott például Barack Obama is 2007-es első kampányában. A most zajló kampányban különleges védelmet kért a független jelölt Robert Kennedy is, tőle megtagadták ezt, bár több fenyegetés is érte.

Az egykori elnökök számára életük végéig védelmet biztosít a titkosszolgálat. (BBC)