Véget ért a világ legveszélyesebb külpolitikai konfliktusa

6 hónap ezelőtt 11

Mike Johnson Louisiana állam képviselőjét , egy kevésbé ismert konzervatívot, aki Donald Trump korábbi elnök elkötelezett híve, szerdán megválasztották a képviselőház 56. házelnökévé, és ezzel 21 napos bénultság után újra megindulhat a munka törvényhozásban. Eddig a széttöredezett republikánus párt (GOP) nem tudott összefogni egy jelölt mögött.

Johnson volt a párt negyedik házelnökjelöltje három héten belül, de ő volt az egyetlen, aki képes volt megszerezni a szavazatok többségét a képviselőházban, hogy megszerezze a házelnöki posztot – ugyanis a képviselők blokkolták Steve Scalise, Jim Jordan és Tom Emmer megválasztását.

Johnson megválasztásával – legalábbis egyelőre –

véget ért a káosz és a kételyek időszaka,

miután Kevin McCarthy képviselőt ebben a hónapban egy korábban soha nem látott szavazáson eltávolították a pozícióból. Johnsonnak azonban most azzal a herkulesi feladattal kell szembenéznie, hogy egyesítse a ideológiailag mélyen megosztott képviselőházat, amelynek feladata, hogy kevesebb mint egy hónapon belül elkerülje a kormány leállását, kiegészítő segélyt küldjön Izraelnek és más külföldi országoknak, és még az év vége előtt elfogadja az új felhatalmazási törvényjavaslatokat – írta meg a The Washington Post.

Johnson házelnökként első intézkedésként azonnal újra megnyitotta az utat az előtt, hogy lehetővé tegye egy elsöprő többségű, kétpárti állásfoglalás elfogadását, amely kifejezte a Ház támogatását Izraelnek a Hamász elleni háborúban. Ez volt az első alkalom, hogy a Ház foglalkozhatott a háborúval azóta, hogy a terrorista csoport e hónap elején megtámadta Izraelt, alig néhány nappal McCarthy leváltása után.

Johnson hétfőn levelet küldött kollégáinak, amelyben felvázolta az év hátralévő részére vonatkozó prioritásait, beleértve egy „ambiciózus ütemtervet”, amely szerint a Háznak a november 17-i határidő előtt el kell juttatnia a szenátushoz a fennmaradó nyolc előirányzati törvényjavaslatot. Johnson csütörtökre tűzte ki a republikánusok ötödik finanszírozási törvényjavaslatának elfogadását.

Az amerikai megosztottság jelenti a legnagyobb veszélyt a külpolitikára

Robert M. Gates, George W. Bush és Barack Obama védelmi minisztere a Foreign Affairs hasábjain arról írt, hogy

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK BIZTONSÁGA MOST SÚLYOSABB FENYEGETÉSEKKEL NÉZ SZEMBE, MINT VALAHA.

A Diszfukkcionális szuperhatalom – Egy megosztott Amerika el tud-e bánni Oroszországgal és Kínával c ímű cikkében elmondja, hogy soha korábban nem álltak még szemben egyszerre négy, egymással szövetséges ellenféllel. Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán együttes nukleáris arzenálja ráadásul néhány éven belül közel kétszer akkora lehet, mint az övék. A koreai háború óta nem fordult elő, hogy az Egyesült Államoknak Európában és Ázsiában egyaránt erős katonai riválisokkal kellett volna megküzdenie.

A fő probléma azonban szerinte is az, hogy amikor az események erős és koherens választ követelnek az Egyesült Államoktól, az ország nem tud ilyen választ adni. A széttöredezett politikai vezetés nem tudott meggyőzni elég amerikait arról, hogy a kínai és oroszországi fejlemények sokat számítanak. A politikai vezetők nem tudták elmagyarázni, hogy az ezen országok által jelentett fenyegetések hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Nem tudtak hosszú távú stratégiát megfogalmazni annak biztosítására sem, hogy az Egyesült Államok érdekei és tágabb értelemben a demokratikus értékek érvényesüljenek.

Gates szerint a belpolitikai megosztottság, a vegyes üzenetek és a politikai vezetők ambivalens hozzáállása miatt külföldön jelentős kétségek merülnek fel az Egyesült Államok megbízhatóságával szemben. Barátok és ellenfelek egyaránt azon tűnődnek, hogy Biden elkötelezettsége és szövetségépítése visszatérést jelent-e a normális kerékvágásba, vagy a Trump-féle, a szövetségeseket lekezelő hozzáállás lesz-e a jövőben az amerikai politika vezérfonala. Jelenleg Amerikával kapcsolatban még a legközelebbi szövetségesei is bizonytalanok.

Ezt kell tudnunk az új házelnökről

Johnson személyében a képviselőházi republikánusok az egyik legkeményvonalasabb konzervatívjukat hozzák pozícióba.

Az új házelnök

kulcsszerepet játszott a 2020-as választások megdöntésére irányuló kongresszusi erőfeszítésekben,

és ellenzi az abortuszjogokat és a melegházasságot.

Johnson, az evangéliumi keresztény, aki szerdán a képviselőházi republikánusok egyhangú támogatásával nyerte el a házelnöki tisztséget, a CNN által szerdán nyilvánosságra hozott véleménycikkek szerint élesen kiállt a homoszexualitás ellen, „természetellenesnek” és „veszélyes életmódnak” nevezve azt, és a bestialitással hozva kapcsolatba.

Ha nem gondolja, hogy Kevin McCarthytól a MAGA (Make America Great Again – Tegyük Amerikát Újra Nagyá széles kör eb elterjedt, Donald Tumpot támogató, gyakorlatilag szélsőjobboldali – mozgalom Mike Johnsonig való elmozdulása mutatja ennek a mozgalomnak a felemelkedését, és azt, hogy hol van a hatalom a Republikánus Pártban, akkor nem figyel

– mondta Matt Gaetz képviselő, a floridai republikánus, akinek talán a legnagyobb szerepe volt McCarthy megbuktatásában, egy Steve Bannon War Room című podcastjében adott interjúban.

A 2016-ban a kongresszusba megválasztott Johnson, aki jogász és a konzervatív Republikánus Tanulmányi Bizottság korábbi elnöke,

soha nem vezetett még nagy hatalommal rendelkező bizottságot a kongresszusban, és a képviselőházi vezetés legfelsőbb szintjén sem szolgált.

A demokraták azonnal lecsaptak arra a kulcsfontosságú szerepre, amelyet a 2020-as választások megdöntésére irányuló kongresszusi erőfeszítésekben játszott. (Donald J. Trump volt elnök hűséges támogatójaként továbbra is egy podcastot vezet, amelyben hszidalmazza Trump felelősségre vonását a 2020-as választásokba való beavatkozásra tett erőfeszítései miatt.) – írja elemzésében a The New York Times.

A 2017-es kongresszusi megválasztása előtti években Johnson az Alliance Defense Fund – ma Alliance Defending Freedom – nevű, abortusz- és melegellenes csoport ügyvédjeként és szóvivőjeként dolgozott. Ez idő alatt a szülővárosában, a lousianai Shreveportban megjelenő helyi újságban vezércikkekben fejtette ki keményvonalas nézeteit.

Az új házelnök központi szerepet töltött be Trump választási csalásokat meghamisítani kívánó összeesküvésében

Johnson a kongresszus tagjai közül az egyik legjelentősebb szerepet játszotta a választások megdöntésére irányuló erőfeszítésekben. De néhány exibiconistább kollégájával ellentétben ennek nagy része a színfalak mögött zajlott, egy jogi beadványon, zárt ajtók mögött zajló republikánus párti stratégiai üléseken és Trumppal folytatott magánbeszélgetéseken keresztül.

Mike Johnson szerint a győzelmek csalások eredményei voltak, mivel az állami választási tisztviselők megváltoztatták a szavazási eljárásokat anélkül, hogy előzetesen a törvényhozás jóváhagyását kérték volna.

Johnson 125 képviselőházi republikánust toborzott, hogy csatlakozzanak hozzá és írják alá az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága által kiadott, ugyanezt állító beadványt. 2021. január 6-án a törvényhozók még nagyobb csoportja, köztük Johnson, két kulcsfontosságú csatatérállam esetében is a Bidenre leadott elektori szavazatok hitelesítése ellen szavazott.

Johnson soha nem tagadta meg a szerepét egyikben sem. Szerdán megválasztották a képviselőház elnökévé.

Valószínűleg ez a pozíció, mint a 2020-as szavazás aláásására irányuló erőfeszítések szervezője, a felemelkedésének egyik fő oka.

A frakció egy nappal korábban megingott Tom Emmer felemelésében, aki a képviselőházi republikánusok azon kisebbségéhez tartozott, amely megszavazta Biden győzelmének igazolását. Johnson pályázatát az is segítette, hogy személyisége éles ellentétben állt a Trump-párti Jim Jordannel, akinek a házelnöki posztra való törekvése megfeneklett, miután a mérsékeltek nem támogatták őt.

(Borítókép: Mike Johnson 2023. október 25-én. Fotó: Nathan Howard / Reuters)