Végre itt a tavasz – de azért nem árt óvatosnak lenni!

1 hét ezelőtt 13

A hosszú, hideg és sötét téli hónapok után mindenki nagyon várja már, hogy ismét kellemesen meleg és napfényes legyen az idő. Ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk a szükségesnél lengébben öltözni, így sokunk életét megkeserítheti a felfázás.

A tavaszi hónapok idején egyre jobb az idő, egyre többet vagyunk kint, legyen szó akár sétákról, sportolásról vagy egyszerűen csak egy kávézóban ücsörgésről: élvezzük a melegebb időt és a napfényt, sokszor pedig másnap vagy harmadnap azon kapjuk magunkat, hogy van némi diszkomfortérzetünk.

Sokan még ma is összekapcsolják a hideget és a felfázást, a kettő azonban csak annyiban függ össze, hogy a hideg a kismedencei szervek lehűlését okozhatja, így ezeken a területeken csökken a vérellátás és ezáltal a védekezőképesség mértéke is, elősegítve a kellemetlen hólyaghurut kialakulását. Tehát nem fázunk fel azonnal, ha egy rövid időre leülünk egy hidegebb felületre, hiszen a kiváltó ok bakteriális fertőzés, ha viszont testünk kismedencei része tartósabban van a hidegnek kitéve, akkor valóban nagyobb az esély arra, hogy kialakuljon a hólyaghurut.

Mi a felfázás, azaz a hólyaghurut?

A hólyaghurut, azaz közismertebb nevén felfázá, egy gombák, vírusok, de leggyakoribb esetben baktériumok okozta fertőzés. A nők anatómiai felépítésük miatt hajlamosabbak rá, hiszen náluk a gáttájékon a húgycső- és a végbélnyílás, valamint a hüvelybemenet egymás közelségében található, a húgycső pedig rövid, így a kórokozók könnyebben jutnak fel a húgyhólyagba, ahol képesek gyorsan elszaporodni, meglehetősen kellemetlen tüneteket okozva.

A leggyakoribb tünetek között szerepel a gyakori vizelési inger, ugyanakkor vizeléskor csak nagyon kevés vizelet távozik, amit szúró, csípő érzés kísérhet. A vizelet sötétebb, rossz szagú, esetleg véres is lehet, legutóbbi ritkábban, a betegség későbbi szakaszában alakul ki.

Tény, hogy életkortól függetlenül sok nőt érint ez a betegség, azt is fontos azonban megjegyezni, hogy némi odafigyeléssel megelőzhető a probléma. Mutatjuk, hogy mit tehetünk ennek érdekében!

Óvd a kismedencéd, öltözködj rétegesen!

A réteges öltözködésről – különösen kamaszkorban – azt gondoljuk, hogy csak egy agyonismételt frázis, amelyet a szüleinktől vagy a nagyszüleinktől unásig hallgatunk. Ám ez is fontos a megelőzésben.

Tavasszal, amint enyhülni kezd az idő, a legtöbben azonnal a szekrény mélyére tesszük a téli kabátot, a magasabb szárú cipőket, vastagabb zoknikat és pulóvereket. Egyfelől ez valóban jó döntés, hiszen, ha túl melegen öltözünk fel, annak is lehetnek kellemetlen következményei, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ennél sokkal jobb, ha rétegesen öltözködünk.

Reggel, amikor iskolába vagy munkába indulunk, még jóval hűvösebb van: jó, ha ilyenkor megfelelően vagyunk felöltözve. Az átmeneti, vékonyabb és rövidebb kabát alá vegyünk fel még néhány réteget, figyeljünk arra, hogy a derekunkat kellően elfedjük! Napközben, ha melegszik az idő, akkor el tudjuk tenni a táskánkba az akkor már felesleges ruhákat, és ha szükséges, akkor újra fel tudjuk őket venni.

Arra is ügyeljünk, hogy a lábunkat mindig tartsuk melegen, hiszen a lehűlt lábfejekből, bokákból a hideg vér a kismedencébe áramlik, lehűti azt, aminek a hatására csökken az immunaktivitás a kismedencei szervekben.

A folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni!

A megfelelő folyadékbevitel a fizikális jóllétünk egyik legfontosabb alapja. Az, hogy mennyi folyadékot iszunk, az egyebek mellett hatással van az emésztésünkre, a bőrünkre, a keringésünkre, de a kiválasztószerv-rendszer működésére is. A hidratáltság elengedhetetlen a megfelelő életfunkciókhoz – és nem csak a nyári hónapokban.

Sajnos sokszor hallhatjuk azt, hogy valaki azért nem iszik elég folyadékot, mert kellemetlen számára, hogy gyakrabban kell WC-re járnia. A megfelelő folyadékbevitel amellett, hogy esszenciális szükségletünk, a hólyaghurut megelőzésében is fontos, hiszen a vizelettel együtt távoznak a kórokozó baktériumok is.  A pangó vizelet a bakteriális fertőzés melegágya, ugyanis a meleg nedves környezetben könnyebben elszaporodnak a kórokozók. Ugyanez igaz, ha mégis kialakul a húgyúti fertőzés: ilyenkor – legyen bár egy ideig kellemetlen érzés – még fontosabb a bőséges folyadékbevitel, mert elősegíti a baktériumok mielőbbi kiürülését a húgyutakból.

Ügyelj a megfelelő intim higiéniára!

A női intimhigiéniára mindennap figyelni kell: a hüvelyflóra pH-értékét számos hatás befolyásolhatja az étkezéstől az egyes betegségeken át a különböző gyógyszerek szedéséig, ha pedig a hüvelyben élő védő hatású és a veszélyt jelentő mikroorganizmusok egyensúlya felborul, az több kellemetlen következménnyel is járhat.

A hüvely nedvességtartalma a havi ciklus során változik, így mást érzékelünk a ciklus elején, mást az ovuláció idején és mást a ciklus végén. Ugyanúgy a különböző életszakaszokban is változik a hüvely állapota: hatással vannak rá a hormonális változások (pl. terhesség vagy változókor), csakúgy, mint a szexuális élet, legyen szó a védekezés különböző formáiról vagy épp a szexuális partner váltásának gyakoriságáról.

A külső nemi szervek napi tisztántartása nagyon fontos, de ugyanígy a WC-használat utáni törlés iránya is: minden esetben elölről hátrafelé történjen. A nőgyógyászok többsége a sima vízzel való mosakodást javasolja. A túlzásba vitt „tisztán” tartás nem ajánlott, hiszen a különböző intimhigiéniai termékek vagy a rendszeres irrigálás is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.  Érdemes odafigyelni arra, hogy milyen fehérneműt viselünk. A könnyű, természetes és légáteresztő anyagból készült alsóneműk a legjobbak, ha lehet, akkor kerüljük a tanga fazont, hiszen intimhigiéniai szempontból a sima fazonúakhoz képest kockázatosabb a viselésük.

Élvezd a tavaszt, és kerüld a stresszt!

A mentális jóllét kéz a kézben jár a fizikai jólléttel: tavasszal érdemes minél több időt a szabadban tölteni, a sok hónapos bezártság és sötét után a jó levegő és a napfény kifejezetten jó hatással lesz mindenkire! Töltsük fel a kimerült D-vitamin raktárakat, ha tehetjük, akkor gyalogoljunk többet, sportoljunk a szabadban, üljünk biciklire – a fizikai aktivitás és a szabad levegőn töltött több idő az alvásunkat is pozitívan befolyásolja.

Ha pedig több olyan dologgal foglalkozunk, ami a téli hónapokban hiányzott, legyen az a kertészkedés, a rendszeres kirándulás vagy akár egy reggeli kávézás a teraszon, a stressz mértéke is csökkenhet. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egészségünk rendben legyen.

Az oldalon elhelyezett tartalom az Urzinol forgalmazója, a Phytotec Hungária Bt. közreműködésével jött létre. A cikk produkciójában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.