Vélemény mondott a Concorde a nyomdáról

5 hónap ezelőtt 10

Portfolio 2023. november 20. 10:10

A Nyomda 17,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2 milliárd forintos profitot ért el a harmadik negyedévben, amit elsősorban az exportértékesítés rendkívüli emelkedése támogatott. Az időszakban az EPS már elérte a 243 forint/részvény értéket, amelynek következtében a Concorde a részvényenkénti osztalékvárakozását a korábbi 214 forintról 280 forintra emelte.

A Concorde kiemelte, hogy az idei harmadik negyedéves eredmény 3,5 milliárd forint lett, szemben az egy évvel ezelőtti 2 milliárd forintos értékkel. Annak ellenére, hogy tavaly a vállalat eredményeire az időszak során kedvező hatással volt a személyi okmányok iránti felhalmozott kereslet, valamint a választási szavazólapokból származó többletbevétel. Ezúttal viszont a megugró exportbevétel segített, amely elsősorban az angolai üzletből származik.

A kedvező devizapiaci mozgások eltüntették az első félév veszteségét, sőt, 417 millió forinttal növelték a harmadik negyedév nettó eredményét, míg a pénzügyi költséges 152 millió forintot tettek ki a rulírozó hitelek miatt.

A Concorde kiemelte, hogy az osztalékvárakozások alapján az Nyomda valószínűleg a legmagasabb osztalékhozamot kínálja majd 2024-ben Magyarországon.

Az osztalékhozam pedig az inflációkövető állampapírokkal is felveheti a verseny, ami még vonzóbbá teheti a részvényt.

A pozitívumok között említett a Concorde az exportértékesítés és az exporthányad fellendülését, az értéknövelő értékesítési mix és árrésbővülést, valamint a COSG/értékesítés arány csökkenését, ami az anyagárak csökkenésének köszönhető. A főbb negatívumok között szerepel a romániai formanyomtatványok iránti csökkenő kereslet, valamint a növekvő kamatköltségek.

Az év elején a Concorde úgy fogalmazott, hogy a magas hozamkörnyezet és a bizonytalanság nem tart örökké, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy mi következhet azután, a mostani jelentéssel pedig a befektetők most egy tisztább képet kaptak. A Concorde továbbra is az Nyomdát tartja a régió egyik legvonzóbb kispapír sztorijának a szektorban tapasztalható korlátozott verseny, valamint a vállalat növekedési sztorija, know-how-ja és az Angolával bejelentett üzlet miatt, amely a következő 10 évben évente több milliárd forintos forgalmat fog jelenteni.

Emellett az uniós és hazai önkormányzati választások is növelni fogják az eredményeket 2024-ben.A Nyomda részvényei a múltban átlagosan kb. 2,7 százalékos prémiummal kereskedtek a 10 éves államkötvény hozamához képest közvetlenül az osztalékfizetés napja előtt. A különbség azonban körülbelül már 7,5 százalékos a pénteki záróárfolyamhoz viszonyítva.

A Nyomda részvényei ma 5,1, idén 36,3 százalékos pluszban vannak. A Concorde 12 havi 2490 forintos célára mintegy 24,4 százalékkal van magasabban a jelenlegi árfolyamszinthez viszonyítva.

Címlapkép forrása: Getty Images