Veszélyben az olimpiai érmek: sztrájk a párizsi pénzverdében

1 hónap ezelőtt 19

Nagyjából négy hónappal a párizsi olimpia kezdete előtt veszélybe került az érmek gyártása. Kedden ugyanis sztrájkba lépett a Monnaie de Paris, vagyis a Párizsi Pénzverde munkatársainak egy része, magasabb fizetést követelve – írta az AFP nyomán a Le Parisien. Az intézet műhelyeiben készülnek a francia eurók, valamint a nyári ötkarikás játékok medáljai is.

„Általánosságban elmondható, hogy az érmek gyártása folytatódik, és a gyártási ütemtervünkön belül vagyunk" – közölte egy forrás az AFP-vel. A sztrájkolók számát mintegy ötvenre becsülte a 430 alkalmazottból. A sztrájk azonban megerősödhet, ha a fizetésekről szóló kötelező éves tárgyalások nem járnak sikerrel.

Az AFP szerint a vezetőség javaslata 4,5 százalékos béremelést irányoz elő az évi 28 ezer eurónál kevesebbet kereső alkalmazottak számára, majd sávosan csökkenve, a 42 ezer és 48 ezer euró között keresők 1,5 százalékos emelést kapnának.

„Ha havonta 50 euróval többet kapsz, az nem jelenti azt, hogy jól megélsz" – kritizálta a terveket egy érdekképviseleti vezető, utalva a párizsi bérleti díjak szintjére és a tartós inflációjára.

Az olimpiai játékok szervezőbizottsága februárban mutatta be az arany-, ezüst- és bronzérmek tervét. A különlegessége, hogy a Chaumet nevű francia ékszerész által tervezett 18 grammos érméket az Eiffel-toronyból a korábbi felújítások során levett vasdarabokból készítik.