Veszélyes átverés terjeng a Facebookon

6 hónap ezelőtt 23

A hirdetés szerint alig 2 euróért megvehetjük magunknak az év meglepetés bőröndjét, amit egy utastársunk hagyott el a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. Kozmetikai szerekkel és elektronikai cikkekkel csábítják a gyanútlan érdeklődőket, akiktől végül persze a banki adataikat csalják ki.

Majdnem 2 euróért kínál elveszett poggyászokat egy hirdetés, amit állítólag a párizsi Charles de Gaulle repülőtér alkalmazottai tettek közzé - írja a francia Geeko.

Az ötlet azon alapszik, hogy évente csomagok tízezreit veszítik el az utasok és amiért nem jelentkeznek, azt bárki szívesen hazavinné. A csalók a repülőtér Facebook- oldalán 1,95 euróért kínálják az elveszett poggyászokat. Ráadásul azt is hozzáteszik, a bőröndök tele vannak szinte új tárgyakkal, amik között sok az elektronikai cikk.

A teljes megtévesztés kedvéért fiktív kommenteket és képeket is mellékeltek a boldog új tulajdonosokról, akik alig 2 euróért gazdagabbak lettek egy egész kozmetikai bőrönddel például.

A hamis Facebook-fiók aztán egy olyan webhelyre irányítja át a potenciális áldozatot, amely különféle bizalmas információkat kér, beleértve a banki adatokat is. A sértett végül azt kockáztatja, hogy ellopják bizalmas adatait, és a számláról levont végösszeg nem 1,95 euró lesz.

Az átverés különösen gonosz, a hamis fiók bejegyzései „szponzoráltként” vannak megjelölve, és megtaláljuk őket a Meta hirdetők hivatalos könyvtárában. Vagyis azt gondolhatjuk, a Meta hitelesítette ezeket a bejegyzéseket, és ezért megbízhatóak, de persze nem.

Jó, ha tudjuk, a repülőterek nem árulják az elveszett poggyászokat semmilyen facebook oldalon, ha vannak ilyen tárgyak, azok tovább értékesítése ellenőrzött körülmények között történik és nem veheti meg őket akárki, jellemzően inkább jótékony célokra adományozzák el őket.

Legyünk tehát résen, a Netflix, az HBO, és a csomagszállító cégek nevében elkövetett csalások mellé felsorakoztak a repülőtéri adathalászok is.