Videó: a Moszkva melletti Patriot parkba viszik a Leopard harckocsit

2 hét ezelőtt 17

Az orosz hadsereg zsákmányolt egy német gyártmányú ukrán Leopard harckocsit, és azt tervezi, hogy egy Moszkva melletti trófeakiállításon mutatja be – derül ki egy új, a közösségi médiában terjedő videóból.

A Szolovjov Live Telegram-csatorna által vasárnap megosztott videó azt mutatja, ahogy az orosz csapatok evakuálják a harckocsit a harctérről. A vidéki területen, egy meg nem nevezett helyen rögzített videón az látható, ahogy egy másik orosz nehézgépjárművel vontatják le az útról. A német gyártmányú páncélos kívülről viszonylag sértetlennek tűnik, de mindkét oldaláról hiányoznak a lánctalpak.

A Telegram csatorna kifejtette, hogy az orosz csapatoknak ki kellett találniuk egy módszert a harckocsi elszállítására a harctérről, megjegyezve, hogy robbanóanyaggal kellett felrobbantaniuk a lánctalpakat, hogy mozgásba hozzák.

A csatorna szerint a Leopardot a Moszkva melletti Patriot parkban fogják kiállítani. Más Telegram-csatornák azt írták, hogy a járművet már idén nyáron kiállítják.

Az új videó azt követően jelent meg, hogy a Szolovjov Live márciusban megosztott egy képet, amelyen egy orosz katona áll egy mozgásképtelen ukrán Leopard harckocsi előtt. Néhány nappal később a Bild című német bulvárlap arról számolt be, hogy a moszkvai csapatok valóban lefoglaltak egy Leopard 2A6-ost, hozzátéve, hogy a kép nem messze az orosz erők által február végén felszabadított Avgyejevkától készült.

Németország összesen 18 darab Leopard 2 A6-os harckocsit bocsátott Ukrajna rendelkezésére. Más országok, köztük Portugália, Svédország, Lengyelország, Spanyolország, Kanada, Hollandia és Dánia szintén vállalták, hogy több tucat, különböző típusú Leopard 2-t, összesen valamivel kevesebb mint 100 járművet biztosítanak Kijevnek. Ukrajna nyugati támogatói több tucat kevésbé fejlett Leopard 1 harckocsit is ígértek. Mindkét típust aktívan használta Ukrajna a tavalyi sikertelen ellentámadás során.

Az orosz védelmi minisztérium számos alkalommal számolt be Leopárdok megsemmisüléséről a harctéren. Január végén a Foreign Affairs magazin arról számolt be, hogy Ukrajna elvesztette Leopard 2 harckocsijainak több mint negyedét, hozzátéve, hogy “a többit javítási és karbantartási problémák miatt nem lehet használni”.