Videó: amerikai és német harcjárműveket szállítanak Moszkvában a Győzelem park közelében

1 hét ezelőtt 6

Az USA és szövetségesei által Ukrajnának biztosított felszerelések egy részét az orosz fővárosban, a Győzelem park közelében látták.

A park a Poklonnaja Gorán található, azon a Moszkvától délnyugatra fekvő dombon, amely az 1812-es és az 1945-ös győzelmek múzeumának ad otthont.

Az orosz hadsereg tévécsatornája a Zvezda által kedden a Telegramon megosztott videón két amerikai gyártmányú M113-as páncélozott személyszállító jármű és egy Bradley gyalogsági harcjármű, valamint a német gyártmányú Marder IFV látható, szállító pótkocsikon.

Az ukrán gyártmányú “Azovec” páncélozott járművet is látták a park felé tartva.

Az elavult M113-asokból, amelyeket először az 1960-as években vetettek be, több száz darabot küldtek Ukrajnának az USA és szövetségesei az elmúlt két évben. Nem volt világos, hogy a kiállítandó példány honnan kerülhetett Moszkvába.

Washington ezen szállításait a Bradley harcjárművek követte, amely először az 1980-as években állt szolgálatba. Ezek közül sok megsemmisült az ukránok zaporozsjei ellentámadásának első napjaiban, tavaly júniusban.

Egy német gyártmányú Mardert szinte teljesen ép állapotban zsákmányoltak március végén, a Donbasszban található Avgyejevkában az egykori ukrán erődítmény közelében. Néhány teszt lefuttatása után az orosz hadsereg arra a következtetésre jutott, hogy túl nehéz, alulmotorizált és összességében alkalmatlan az ukrajnai harctérre.

A végső trófeának az “Azovec” tűnt, egy ukrán tervezésű nehéz harcjármű, amely 2016-ban rejtélyes módon eltűnt a gyárából. Végül a neonáci “Azov” zászlóalj egyik bázisán, Mariupol közelében elásva találták meg.

A moszkvaiak azt találgatták, hogy a trófeákat vagy kiállítják, vagy bemutatják a május 9-i győzelem napi felvonuláson, a náci Németország felett aratott diadal éves ünnepségén.

Egy elfogott ukrán Leopard 2A6-ost – amelyet vagy Németország vagy egy másik NATO-tag adományozott – a hétvégén vontattak el a frontvonalról. Vélhetően a Moszkva melletti Patriot Parkban található Kubinka harckocsi múzeumba kerül.