Videó: Biden figyelmeztette Izraelt, hogy ne támadja meg Izraelt

2 hét ezelőtt 16

Joe Biden amerikai elnök azt mondta egy interjúban, hogy figyelmeztette az izraeli kormányt, hogy ne támadja meg az izraeli Haifa városát, ami az idős elnök legújabb baklövésének tűnik, és ami ismét aggodalmat keltett mentális állapotával kapcsolatban.

A 81 éves elnök a Nexstar Media munkatársával, Reshad Hudsonnal készített, szerdán megjelent interjúban részletezte a palesztinbarát szavazók visszaszerzésére irányuló terveit, miközben továbbra is támogatja Izraelt a Hamásszal folytatott konfliktusában.

Biden azt állította, hogy amellett, hogy találkozott palesztinbarát aktivistákkal, “világossá tette az izraelieknek: ne induljanak Haifa felé”, amely valójában egy kikötőváros Észak-Izraelben.

— RNC Research (@RNCResearch) April 18, 2024

Az elnök ezután elakadt, úgy tűnt, hogy elveszítette a gondolatmenetét, és a hétvégi, Izrael elleni iráni támadásról beszélt.

Ahelyett, hogy Izraelt a saját városa megtámadásától óvta volna, az amerikai elnök nyilvánvalóan Rafahra, a Gázai övezet déli részén fekvő palesztin városra akart utalni, amely az ostromlott enklávéban élő, kitelepített civilek utolsó menedékhelyévé vált.

Az elmúlt hetekben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a jelentések szerint extra tüzérséget és páncélozott járműveket telepítettek a gázai város közelébe, egy nagyszabású szárazföldi offenzívára készülve.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt is megfogadta, hogy “a világ egyetlen ereje” sem lesz képes megakadályozni az IDF előrenyomulását Rafahba, ahol több mint egymillió palesztin él, és amely Nyugat-Jeruzsálem szerint a Hamász fegyvereseinek egyik támaszpontja.

Biden legutóbbi baklövését széles körű gúnyolódás fogadta az interneten, sokan “súlyosan kínosnak” nevezték. David Friedman az USA volt izraeli nagykövet tréfásan azt javasolta, hogy “Izraelnek engednie kellene Biden követelésének, hogy ne támadja meg Haifát”, míg Dov Hikind volt New York állambeli képviselő azt állította, hogy “nagy a valószínűsége annak, hogy Izrael tartózkodik Haifa megtámadásától”.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szintén reagált Biden kijelentésére, és azt írta a Telegramon, hogy az amerikai elnöknek meg kellene tiltania magának is, hogy részt vegyen a 2024-es választásokon.

Ez vicces is lenne, ha ez az ember nem dollármilliárdokat és kolosszális mennyiségű fegyvert irányítana háborúkba szerte a világon” – írta Zaharova.

Az ABC News/Ipsos februárban végzett közvélemény-kutatása szerint az amerikai választók 86 százaléka úgy véli, hogy Biden túl idős az ország elnöki tisztségéhez, és aggodalmukat fejezték ki kognitív állapota miatt. A választók valamivel több mint 60 százaléka hasonló aggodalmakat osztott meg Biden fő riválisával, Donald Trump volt elnökkel kapcsolatban is. Ők ketten november 5-én fognak megmérkőzni az elnökválasztáson.