Videó: egy brit Storm Shadow rakétát szerelnek szét az oroszok

4 hét ezelőtt 11

Megjelent egy videó, amelyen egy, a Nyugat által Ukrajnának adományozott nagy hatótávolságú rakétát hatástalanítanak és szétszerelnek az orosz szakemberek, miután az orosz légvédelem lelőtte.

Az Egyesült Királyság és Franciaország több tucat cirkálórakétát – az Egyesült Királyságban Storm Shadows, Franciaországban SCALP néven ismert rakétákat – bocsátott Ukrajna rendelkezésére, hogy az Oroszországgal folytatott konfliktusban felhasználhassa őket.

A RIA Novosztyi pénteken közzétett egy háromperces videót, amelyen az egyik lövedéket egy orosz katonai technikus szétszereli. A felvételen látható volt a lelőtt lövedék néhány kulcsfontosságú alkatrésze, köztük a rakétahajtómű.

Bizonyos részletek azonban elmosódtak a videón, és a fegyvert szétszerelő technikus személyazonossága is rejtve maradt.

A RIA Novosztyi beszámolója szerint ő egy olyan szakértői csapat tagja, amely a rakétatechnikára specializálódott. Ők tanulmányozzák a nyugati fegyvereket, és protokollokat dolgoznak ki a biztonságos semlegesítésükre. Ezeket az utasításokat aztán megosztják a többi egységgel.

A Storm Shadow rakéták esetében a kutatás további előnye, hogy az orosz hadsereg betekintést nyerhet abba, hogyan lehetne jobban hatástalanítani őket.

“A rakétákat folyamatosan fejlesztik, de a légvédelmi erők is egyre jobbak lesznek, mert tanulmányozhatjuk a működésük bizonyos részeit és algoritmusait” – magyarázta a szakember.

A hírügynökség felvetette, hogy a videón látható Storm Shadow valószínűleg az orosz elektronikus elhárítás miatt hibásodott meg, és zuhant a földre. A felvételen látható maga a rakéta, az orrburkolata, a robbanó hasznos teher gyújtózsinórja és más alkatrészek.