Videók: amerikai és német harcjárművek érkeztek a moszkvai kiállításra

1 hét ezelőtt 14

Moszkvában befejezték az előkészületeket a közelgő győzelem napi ünnepségekre, ahol több olyan haditechnikai eszközt is bemutatnak, amelyeket az orosz erők zsákmányoltak, miután az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei Ukrajnának adományoztak. A kiállítást a jövő héten nyitják meg a látogatók előtt.

A közösségi médiában szombaton megosztott videók szerint egy német gyártmányú Leopard 2 harckocsi került a Győzelem parkjába, amely az 1812-es és az 1945-ös háborús győzelmek múzeumainak ad otthont. A harckocsit viszonylag sértetlenül foglalták el Avdejevka közelében a múlt hónapban, bár a lánctalpát robbanóanyaggal kellett eltávolítani, hogy elvontassák a csatatérről. Ezután összefoltozták és Moszkvába szállították a bemutatóra.

Egy másik darab, amelyet szombaton hoztak a Győzelem parkjába, egy szovjet tervezésű T-72-es fő harckocsi volt. Ukrajna több száz ilyet veszített el az Oroszországgal folyó konfliktus során, és nyugati támogatói “elvesztették a fonalat”, hogy hányat adományoztak még Kijev harctéri veszteségeinek pótlására, így nincs pontos szám, hogy mennyi maradhatott még.

Az elmúlt héten a moszkvai gyűjteményt egy amerikai gyártmányú M113-as páncélozott személyszállítóval és egy Bradley gyalogsági harcjárművel, valamint egy német gyártmányú Marder 1A3-as IFV-vel erősítették meg. További trófeák közé tartozik egy YPR-765, az M113-as holland módosítása, valamint egy török Kirpi MRAP.

Amerikai M2 Bradley gyalogsági harcjármű (középen) Moszkvában, az Ukrajnában zsákmányolt külföldi gyártmányú haditechnikai eszközök kiállításának megnyitója előtt.

Egy ukrán gyártmányú Azovec páncélozott jármű is helyet kapott a komplexumban. A neonáci Azov ezreddel szimpatizáló mérnökök 2015-ben készítették egy szovjet korabeli T-64-es harckocsi átalakításával, de rejtélyes módon eltűnt a gyárból, és soha nem látták a harctéren. Az orosz erők végül a zászlóalj Mariupol melletti bázisán elásva találták meg.

Összesen 12 ország 30 páncélozott járműve lesz látható, amikor a kiállítás hivatalosan május 1-jén megnyílik, köztük olyan fegyverek, amelyeket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Csehország, Svédország, Ausztria és Ausztrália gyártott vagy szállított.

Egy amerikai HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), más néven Humvee, és más páncélozott járművek Moszkvában

A trófeák egész hónapban megtekinthetők lesznek, mivel az ország május 9-én ünnepli a győzelem napját, a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem évfordulóját. Ezt követően a kiállítási darabok egy része feltehetően a Moszkva melletti Patriot Parkban található Kubinka Tankmúzeumba kerül.