Visszalépett a jelöltségtől Andrej Danko

1 hónap ezelőtt 10

Andrej Danko, a pozsonyi parlament alelnöke, a hárompárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke visszalépett a jelöltségtől a hét végén sorra kerülő államfőválasztáson.

Andrej Danko a hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy visszalépett a jelöltségtől  egy másik elnökjelöltnek, Stefan Harabínnak, a legfelsőbb bíróság korábbi elnökének javára – írja az MTI. 

Az SNS elnöke a döntést a választói preferenciák alakulásával, illetve azzal indokolta, hogy ilyen módon szeretné megelőzni a nemzeti-konzervatív erők szétforgácsolódását.

Már januárban úriemberek módjára megállapodtunk, hogy kettőnk közül a másik azt fogja támogatni, akinek a választások előtti felmérésekben nagyobb lesz a támogatottsága

– idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Danko szavait. Andrej Danko egyúttal felkérte pártja választóit, hogy a szombati voksoláson Stefan Harabínt támogassák.

A szlovák kormánykoalíció másik két pártja, a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány (Smer-SSD) és a Hang (Hlas-SD) Peter Pellegrinit támogatja az elnökválasztáson. Peter Pellegrini a Hlas elnöke, és jelenleg a pozsonyi parlament házelnöki tisztjét is betölti.

Andrej Danko korábban többször is kritikus nézeteinek adott hangot Peter Pellegrinivel kapcsolatban, hétfőn pedig egy erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Peter Pellegrini nem tartott igényt az SNS támogatására.

Stefan Harabín, aki békepárti jelöltnek jellemezte magát a hétfői sajtótájékoztatón, megköszönte Andrej Danko támogatását, és kijelentette, hogy amennyiben államfőnek választják,

mindent megtesz annak érdekében, hogy geopolitikai szempontból az ország semleges legyen.

Andrej Danko visszalépését követően a szlovák elnökválasztás szombaton megrendezendő első fordulójában tíz jelöltre lehet majd voksolni, közülük a felmérések leggyakrabban Peter Pellegrini, illetve Ivan Korcok korábbi külügyminiszter továbbjutását valószínűsítik a második fordulóba.

A szlovák államfőválasztáson ezúttal is indul magyar jelölt, Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke személyében.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM