Visszanyerte szabadságát 13 izraeli édesanya és gyermekek

5 hónap ezelőtt 9

344Q9FL-highres

A Hamász terrorszervezet elengedte az első tizenhárom túszt, az Izraellel kötött megállapodásnak megfelelően. A tűzszünet következő három napjában további három szakasznyi túszt engednek szabadon.

Izrael és a Hamász egy hosszú tárgyalási folyamat után szerdán kötött egy egyezséget, amelynek értelmében foglyokat cserélnek, valamint minimum négy napra humanitárius célú tűzszünetet kötnek a felek. 

A tűzszünet helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor életbe is lépett a korábbi megállapodásnak megfelelően. Az izraeli kormányzat még csütörtökön közölte, hogy kaptak egy listát arról, hogy ki lesz az első 13 túsz, akit elengednek.

Az izraeli túszok első csoportja helyi idő szerint péntek délután fél 4-kor már a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának munkatársaival voltak, és mentőautókban ülve még 4 óra előtt megérkeztek Egyiptomba – közölte a The Times of Israel egy izraeli tisztviselő jelentésére hivatkozva.

Az elengedett tizenhárom édesanya és gyermek az első csoportja a négy, szabadon engedésre kiválasztott túszok szakaszából, akiket a Hamász 49 napig tartott fogva Gázában.

A Times of Israel a Haaretz információira hivatkozva arról is beszámolt, hogy a Hamász által korábban szabadon engedett 12 thaiföldi túsz is elhagyta Izraelt.

További anyák és gyermekek várják a szabadon engedésüket

A Hamász korábban azt ígérte, hogy a tűzszünet négy napja alatt mintegy 50 túszt enged szabadon (nőket és gyerekeket). A felek megállapodtak abban, hogy a Hamász végül akár többet is szabadon engedhet, cserébe a tűzszünet meghosszabbításáért. Minden plusz napért újabb tíz túszt terveznek szabadon engedni.

Izrael az 50 izraeliért cserébe 150 terrorcselekmény miatt fogva tartott palesztin foglyot enged szabadon a következő négy napban, akik mind nők és kiskorúak. Az első 13 izraeliért cserébe ma 39-et enged szabadon.

Jelenleg körülbelül 240 túszt tartanak fogva a Hamást tagjai október 7-e óta. A Hamásznak  magyar állampolgárságú túszai is vannak. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy az öt foglyul ejtett magyar állampolgár valamelyike kiszabadulhat a következő napokban. 

(Borítókép: Izraeli biztonsági erők állnak a Tel-Aviv-i Schneider orvosi központ helikopterleszállójánál várakozó buszok mellett 2023. november 24-én, a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásának előkészületei közepette, a nap folyamán a palesztin foglyokért cserébe. Fotó: Fadel Senna / AFP)