Vitézy 5 pontja mini-Dubajról: Úgy adja oda verseny nélkül egy arab befektetőnek a 130 hektáros területet a kormány, hogy semmit nem ír elő

4 hét ezelőtt 10

[sz]Fischer Gábor[sz]Bár Vitézy tévesen Semjén Zsolt helyett Lázár Jánost említi meg a most benyújtott törvénytervezet beadójaként, ez nem változtat azon, hogy a törvény lehetővé tenné, hogy a kormány szándékai szerint épülhessen meg a közkeletűen „Mini-Dubaj” névvel illetett városnegyed, melynek a főpolgármesterjelölt a „maxi” előtagot adta a mini helyett.
Azonban Vitézy, Karácsony Gergelyhez hasonlóan nem támogatja a beruházást. Bár a megépülés ellen sem ő, sem a jelenlegi főpolgármester nem tud tenni, mivel

a kormány, szokásához híven, kiemelt nemzetstratégiai beruházásnak minősítette a projektet, azaz innentől kezdve gyakorlatilag azt csinál és épít Budapest ezen részére, amit csak akar,

a volt államtitkár, illetve BKK-elnök öt pontba szedte össze, miért nem jó nekünk, ha megépül az arab befektetők által finanszírozott üzleti negyed.

* „Úgy adja oda verseny nélkül egy arab befektetőnek a 130 hektáros, fél kerületnyi területet a kormány, hogy semmit nem ír elő, semmit nem vár el, semmit nem rögzít arról, mi épülne oda. Pedig Budapestnek nem újabb luxusbevásárlóközpontra és luxuslakónegyedekre van szükséges, hanem megfizethető új lakónegyedre, új városi jelentőségű közparkra”
* Minden létező építési előírás alól kiemeli nemzetgazdaságilag a beruházást, így sem az épületek magasságára, sem a tömbök méretére és funkciójára vonatkozóan nem marad befolyása a kerületi és fővárosi önkormányzatoknak.
* „A szükséges közlekedési beruházásokra nincsenek garanciák: nem szerepel a szerződésben a 3-as villamos átvezetése az új Szegedi úti felüljárón (csak közúti felüljáróról szól a dokumentum), nem rendelkezik a Kisföldalatti szükséges felújításáról” és járműcseréjéről sem.
* A repülőtéri vasutat a belváros és a Nyugati helyett Rákosrendezőre vinnék, márpedig szerinte ennek közlekedéspolitikai és városfejlesztési szempontból az égvilágon semmi értelme.
* Nem számolt egy hatalmas közparkkal. „Zöldfelületet csak a vasúti vágányok befedésével akarnak csinálni – ennek semmi értelme, egy teherforgalmat is bonyolító vasúti fővonalat befedni méregdrága és nem is lesz teljes értékű zöldfelület.”

A fenti pontokon felül részletesebb véleményét bejegyzése kommentjében írta le.

[kapcsolodo]/itt-a-mini-dubajrol-szolo-torvenyjavaslat-a-kormany-304-milliardot-az-arab-allam-19342-milliard-forintot-adna-hozza/[kapcsolodo]