Volt amerikai pénzügyminiszter venné meg a TikTokot, hogy ne kelljen betiltani az Egyesült Államokban

1 hónap ezelőtt 10

Steven Mnuchin, az Egyesült Államok volt pénzügyminisztere egy befektetői csoportot szervez a TikTok felvásárlására. Ez a lépés válasz arra a tegnap elfogadott törvényjavaslatra, amely előírja a közösségi oldal kínai tulajdonosának, hogy a hatályba lépést követő 6 hónapon belül adja el az Egyesült Államokban működő leányvállalatát egy amerikai cégnek, ellenkező esetben megtiltják annak működését. A javaslatot a Képviselőház már elfogadta, és ha törvényerőre emelkedik, kötelezné a ByteDance-t, hogy eladja vagy befejezze a TikTok működését az USA-ban. A törvényjavaslat most a Szenátus elé kerül, Joe Biden elnök pedig jelezte, hogy aláírja azt.

Mnuchin, aki jelenleg a Liberty Strategic Capital vezetője, kijelentette, hogy össze fog állítani egy csoportot a felvásárlásra.

Véleménye szerint ez egy kiváló üzleti lehetőség lenne. A Liberty Strategic és a TikTokot működtető ByteDance között kapcsolat áll fenn a SoftBank Vision Fund alapja révén, amely 2018-ban fektetett be a ByteDance-be és partnerként szerepel Mnuchin vállalkozásában is.

A TikTok népszerűsége láttán - mintegy 170 millió amerikai használja - aggodalmak merültek fel az alkalmazás által nyújtott potenciális kínai befolyás miatt, több jelentős technológiai befektető is kritizálta a platformot.

Nem világos még, hogy Kína engedélyezné-e az eladást egy amerikai vevőnek. A TikTok vezérigazgatója és Kína külügyminisztériumának szóvivője is ellenezte ezt.

A ByteDance értékét legutóbb 220 milliárd dollárban határozták meg.

Mnuchin nem részletezte, hogy pontosan kik állnának még mögötte ebben az ügyletben vagy milyen értéken vásárolnák meg a platformot. Más érdeklődő vevőkről is szó esett már.

Címlapkép forrása: Getty Images