Volt miniszter családjának cége miatt tett feljelentést a hatóság

2 hónap ezelőtt 8

Az Integritás Hatóság szerint a több mint félmilliárd forintos beruházási támogatást Süli János, a volt paksi polgármester és Paksért felelős tárca nélküli miniszter családjának cége, a Biogas Productor Kft. hívta le, noha annak mezőgazdasági tevékenysége nem volt kimutatható, és a vállalkozás csupán egy 50 ezer forintos számlával bizonyította azt.

Az összeférhetetlenségi problémákat tovább fokozza, hogy a projekthez kapcsolódóan közvetlenül kötődő cégek, mint például a Dunareklám Reklámszervező és Szolgáltató Kft., szintén a családi körhöz köthetők.

A Közbeszerzési Döntőbizottság által kiszabott 35 millió forintos bírság nem csak a támogatott vállalkozást érinti, hanem annak kivitelezőjét, a Dunareklám Kft.-t is, amely a szarvasmarhatartó telep felújítási munkálatait végezte.

A szabálytalanságok miatt az Integritás Hatóság közigazgatási pert indított, és arra szólította fel az irányító hatóságot, hogy vizsgálja meg a kifizetett támogatás visszakövetelésének lehetőségét. Az ügy rávilágít arra, hogy a beruházás tervezése és kivitelezése során az átláthatóság, az objektivitás és az esélyegyenlőség elvei súlyosan hiányoztak, hozzájárulva a támogatás szabálytalan felhasználásához.

Címlapkép: Süli János, korábbi paksi atomerőmű bővítéséért felelõs tárca nélküli miniszter napirend elõtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én. A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.