Von der Leyen hűti a kedélyeket Ukrajna ügyben

2 hónap ezelőtt 9

Egy sajtótájékoztatón von der Leyen kifejtette, hogy a különböző tárgyalási álláspontok kidolgozása időigényes folyamat, arra számít, hogy az ukrán csatlakozási keretrendszert nyár elejére dolgozhatják majd ki. A váratlan késedelem meglepte az európai diplomatákat, tisztviselőket és az ukrán kormányt, mivel azt remélték, hogy az év második felében esedékes magyar EU-elnökség előtt felgyorsul a folyamat. Attól tartanak, hogy Budapest újabb akadályokat gördíthet az útba, mivel Orbán Viktor miniszterelnök egyedüliként nem szavazta, de nem is vétózta meg Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Vszevolod Csencov, Ukrajna uniós nagykövete ennek ellenére továbbra is optimista, és kijelentette, hogy Ukrajna jó úton halad a csatlakozás felé. Sürgette az Európai Bizottságot, hogy tartsa magát a Európai Tanács által elfogadott ütemtervhez, és készségét fejezte ki, hogy foglalkozzon az esetlegesen felmerülő kihívásokkal. A késedelem aggodalmat keltett néhány uniós országban, amelyek idegesek voltak amiatt, hogy közvetlenül a választások előtt vitát kezdeményezzenek Ukrajna csatlakozásáról.

A politikai helyzet és a lehetséges mezőgazdasági aggályok is hozzájárulhatnak ehhez. Bár von der Leyen bejelentése a csatlakozási folyamat lassulását jelenti, Csencov hangsúlyozta Kijev elkötelezettségét és készségét arra, hogy a tárgyalási szakaszban felmerülő nehézségeket leküzdje.

Címlapkép forrása: Facebook-videó a G7-csúcs utáni közös uniós sajtótájékoztatóról