Von der Leyen: kihívás, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát

3 hét ezelőtt 21

A kohéziós politika lényege von der Leyen szerint, hogy javítson Európa összekapcsoltságán, erősítse ellenálló képességét és elősegítse a társadalmi felzárkózást. Az uniós fejlesztési forrásokból finanszírozott projektek kézzelfogható példáira fehívva a figyelmet, olyan infrastrukturális beruházásokat említett, mint a dublini Clarks-alagút, a portugáliai Alqueva-gát, valamint a görögországi csúcstechnológiájú adat- és szuperszámítógép-központ, amelyek mind hozzájárultak a munkahelyteremtéshez, a beruházások ösztönzéséhez, valamint olyan elavult iparágakat váltottak fel, mint a szénbányászat.

A Bizottság elnöke kiemelte a kohéziós finanszírozás jelentős hozzájárulását az EU-n belüli kormányzati beruházásokhoz:

az éves kormányzati kiadások több mint 10%-át fizetik az uniós támogatásokból.

„Egyes tagállamokban a kohéziós alapok az állami beruházások több mint felét teszik ki, ami tükrözi a kohéziós források a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés előmozdításában betöltött szerves szerepét” – ismertette Ursula von der Leyen beszédében.

A közelmúltban bekövetkezett csapásokra – például a Covid-19 világjárványra, az éghajlatváltozásra és az energiaválságra – adott uniós válaszlépésekre reflektálva von der Leyen méltatta a felzárkóztatási és támogatási politika rugalmasságát és az olyan kezdeményezéseket, mint a NextGenerationEU közös kötvénykibocsátást, amelyek elősegítik a gyors és összehangolt fellépést. Elismeréssel szólt arról, hogy az EU szolidárisan támogatja a járvány által súlyosan érintett régiókat, és segítséget nyújt az orosz invázió miatt kitelepített ukránok millióinak, ami az Unió kollektív reagálóképességét és a humanitárius segítségnyújtás iránti elkötelezettségét mutatja szerinte.

A jövőre nézve von der Leyen az EU növekedési modelljének megerősítésére és a kohéziós politika fokozására szólított fel a befogadóbb és fenntarthatóbb növekedési pálya biztosítása érdekében. Mint mondta, bár komoly sikereket ért el az EU nagy, 2004-es bővítése óta a felzárkóztatás politika,

most az a kérdés, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a kohéziós rendszert.

Kiemelte a felzárkóztatás politika korszerűsítését célzó, folyamatban lévő megbeszéléseket és felmerülő ötleteket, hangsúlyozva a helyi érdekeltek fokozott bevonásának, az adminisztratív folyamatok ésszerűsítésének és a reformok beruházási stratégiákkal való összehangolásának szükségességét.

Beszéde zárásaként von der Leyen „megingathatatlan bizakodását” fejezte ki az Európai Unió ellenálló képességébe és abba, hogy a folyamatos innováció és a tagállamok közötti együttműködés révén képes fenntartani az egyenlőség és a jólét ígéretét. Ahogy fogalmazott, „miközben az EU a változó kihívások és lehetőségek között navigál, a kohéziós politika továbbra is az EU kollektív jólétének és szolidaritásának előmozdításának egyik alappillére marad.”

Címlapkép forrása: EU