Washington dobott mentőövet Japánnak Kína drasztikus lépése miatt

6 hónap ezelőtt 13

Emanuel továbbá kifejtette, hogy Washingtonnak szélesebb körben kéne megvizsgálnia, ez a lépés miképpen tudja ellensúlyozni a Kína által bevezetett korlátozást, amely szerinte egyfajta gazdasági rivalizálás része.

"Ez egy hosszútávú szerződés lesz az Egyesült Államok fegyveres erői, a japán halászatok és szövetkezetek között" - mondta Emanuel.

"A legjobb módja annak, hogy tompítsuk Kína gazdasági kényszerítését az, ha az általa megcélzott országot támogatjuk és segítségére sietünk" - tette hozzá a nagykövet.

Kína, amely egykoron a japán halászati termékek legnagyobb felvásárlója volt, egészségbiztonsági okokra hivatkozva vezette be a korlátozásokat.

Japán augusztusban kezdte meg a 2011-es földrengés és cunami után megsérült fukusimai atomerőműnél felgyülemlett, hatalmas mennyiségű, megtisztított és higított víz fokozatos óceánba engedését, amely a tervek szerint akár 30 évig is tarthat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a megtisztított és higított víz tengerbe engedése nem jelent egészségügyi kockázatot.