WSJ: az amerikai hírszerzés szerint nem az orosz vezetés áll Navalnij halála mögött

1 hét ezelőtt 15

Az amerikai hírszerző ügynökségek nem találtak bizonyítékot arra, hogy az orosz vezetésnek köze lenne Alekszej Navalnij halálához – írja a The Wall Street Journal (WSJ) forrásokra hivatkozva.

A források szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala és a külügyminisztérium hírszerzési osztálya arra a következtetésre jutott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “valószínűleg nem adott parancsot Navalnij megölésére”.

“Egyes európai hírszerző ügynökségek értesültek az amerikai álláspontról” – jegyzi meg a lap.

Korábban Putyin újságíróknak azt mondta, hogy nem sokkal Navalnij börtönben bekövetkezett halála előtt felajánlották neki, hogy cseréljék ki őt “néhány nyugati országban bebörtönzött emberre”. Az orosz elnök elmondása szerint anélkül egyezett bele, hogy teljesen meghallotta volna, mit mond a másik. Az egyetlen feltétel, amelyet Putyin elmondása szerint felállított, az volt, hogy Navalnij nem térhet vissza többé Oroszországba.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó pontosítani, hogy kikre cserélhették volna Navalnijt.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat Jamalo-Nyenyec Autonóm Területen működő kirendeltsége február 16-án jelentette, hogy Navalnij meghalt a büntetőtelepen. A büntetés-végrehajtási hatóság szerint egy séta után rosszul lett és elájult. Azonnal kiérkeztek az egészségügyi dolgozók, de több mint 30 perces újraélesztési kísérleteik kudarcba fulladtak.