Zaharova: az USA reakciója sok kérdést vet fel

1 hónap ezelőtt 18

Az amerikai hatóságok reakciója a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásra nagy kérdéseket vet fel, különösen azt illetően, hogy miért veszi magának a bátorságot a Fehér Ház, hogy rögtön azt állítsa, Ukrajnának nem volt köze az incidenshez – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

“Vannak olyan reakciók is [a Crocus City Hallnál történtekre], amelyek még több kérdést vetnek fel. Ez minden bizonnyal a washingtoni kommentárokat érinti, amelyek szerint nem látta jelét annak, hogy ukránok részt vehetnének a terrortámadásban” – mondta Zaharova a Rosszija-24 televíziós csatornán.

Az, hogy a washingtoni tisztviselők milyen alapon vonnak le következtetéseket a tragédia közepette valakinek az érintetlenségére vonatkozóan, nagy kérdés” – tette hozzá Zaharova.

“Ha az USA-nak vagy bármely más országnak megbízható információi lennének erről, akkor azokat azonnal az orosz fél rendelkezésére kellett volna bocsátaniuk. Ha nincs ilyen információ, sem a Fehér Háznak, sem másnak nincs joga bárkit is elnézni” – jegyezte meg.

“Hogy őszinte legyek, az ENSZ-főtitkár titkárságának reakciója nem egyszerűen kérdéseket vet fel, hanem nagy kérdéseket, hiszen kijelentette, mármint képviselőjének titkársága, hogy elszomorítják őket a lövöldözésről szóló jelentések” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy minden adekvát ember, még a különböző érzelmi szinteket figyelembe véve is, hasonlóan reagált: rémület, döbbenet, megdöbbenés, feltétlen elítélés és együttérzés.

“Mit jelent a lövöldözés miatti szomorúság? Talán senki másnak nem, de az ENSZ-nek és különösen az ENSZ titkárságának, valamint e struktúra főtitkárának és [az ENSZ] tagállamainak látniuk kell azt, amit most a világ többi része lát, egy véres terrortámadást, és feltétel nélkül el kell ítélniük azt” – hangsúlyozta.