Zelenszkij: az amerikai politikusokat nem érdekli Ukrajna

2 hét ezelőtt 19

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az amerikai politikusokat, hogy politikai játszmákat játszanak a Kijevnek nyújtandó támogatások ügyében, és azt állította, hogy nem érdekli őket, hány ember hal meg az országában.

Zelenszkij megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az amerikai törvényhozók szavazásra készülnek az Ukrajnának szánt vitatott segélycsomagról, amely a demokraták és a republikánusok közötti elkeseredett vita miatt hónapok óta elakadt a kongresszusban.

Egy hétfői interjúban Zelenszkij utalt Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök hétvégi megjegyzéseire. Az amerikai politikus a Fox Newsnak azt mondta, hogy a héten tervezi az Izraelnek nyújtandó segélyekről szóló törvényjavaslat megszavazását, anélkül, hogy pontosította volna, mikor kerülne napirendre az Ukrajna-csomag, vagy hogy azt összekötnék-e a Nyugat-Jeruzsálem finanszírozásával.

“Ez tiszta politika, és ez szégyen a világra és szégyen a demokráciára nézve” – mondta Zelenszkij a PBS NewsHournak.

“Senkit sem érdekel, hogy hány ember hal meg Ukrajnában minden nap. Őket csak a népszerűségi mutatóik érdeklik” – tette hozzá.

Johnson azóta megígérte, hogy a héten előbbre viszi a Joe Biden elnök által régóta sürgetett Ukrajna-segélytörvényt, jelentette hétfőn több hírügynökség. Johnson állítólag egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen közölte republikánus kollégáival, hogy szándékában áll lehetővé tenni, hogy a képviselőház a következő napokban szavazzon egy önálló törvényjavaslatról, amely további katonai támogatást biztosítana a kijevi rezsimnek. A képviselőház várhatóan külön törvényjavaslatokról is szavazni fog, amelyek Izraelnek és Tajvannak nyújtanak több támogatást.

A törvényhozás hónapok óta húzódik, mivel a Republikánus Párt arra próbálja kényszeríteni a Fehér Házat, hogy lépjen fel az illegális bevándorlókkal szemben az Egyesült Államok déli határán. Biden 2024-es választási riválisa, Donald Trump volt elnök korábban a republikánusokat a törvényjavaslat blokkolására szólította fel, az Ukrajnának nyújtandó feltétel nélküli segély ellen érvelve.

Az Ukrajnának szánt további fegyverek jóváhagyásának késlekedése felzaklatta Zelenszkijt és más kijevi tisztviselőket, akik a növekvő harctéri veszteségeket a külföldről szállított lőszerek és légvédelmi eszközök hiányára vezetik vissza.

A PBS-nek adott interjújában Zelenszkij megismételte, hogy az amerikai támogatás nélkül Ukrajnának “nincs esélye a győzelemre”.

Moszkva eközben többször kijelentette, hogy semmilyen külföldi támogatás nem változtat a harcok kimenetelén, és a Nyugatot az ellenségeskedések eszkalálásával vádolta.