Zelenszkij: egyre nehezebb a helyzet a fronton

2 hét ezelőtt 17

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy az Oroszországgal folytatott konfliktus frontvonalán romlik a helyzet, és a Nyugatot hibáztatta a “korlátozott” katonai segítségért.

Megismételte a hadsereg főparancsnokának, Olekszandr Szirszkijnek egy korábbi nyilatkozatát, aki arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt napokban jelentős eszkaláció következett be, az orosz erők Liman és Artyomovszk (Bahmut) városok közelében támadták az ukrán állásokat, és előrenyomultak Csaszov Jar felé (erről felvételeket osztottunk meg a Telegram-csatornánkon).

“A háború során a fronton mindig nehéz a helyzet. De ezekben a napokban – és különösen a donyecki területeken – egyre nehezebb” – mondta Zelenszkij vasárnap a nemzethez intézett beszédében.

Összehasonlítást vont az Irán által szombaton Izrael ellen intézett rakéta- és dróntámadással, amelyet az Egyesült Államok és a szövetséges erők segítségével vertek vissza.

“A modern légierő bizonyítja hatékonyságát, a modern légvédelmi rendszerek képesek életeket védeni – ezt a Közel-Keleten bebizonyították” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy a Nyugaton süket fülekre talál Ukrajna kérése, hogy több támogatást kapjon.

“Az egész világ látja, hogy mi a valódi védelem. Úgy tűnik, hogy megvalósítható” – hangsúlyozta, miközben bírálta az amerikai kongresszust, amiért az hónapok óta függőben tartja a javasolt segélycsomagot.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus 2022 februári kezdete óta a nyugati támogatók több milliárd dollárnyi támogatást nyújtottak a kijevi rezsimnek, egyedül Washington több mint 113 milliárd dollárt. A Fehér Háznak azonban nem sikerült megszereznie a kongresszus jóváhagyását egy további 60 milliárd dolláros katonai támogatáshoz, mivel a képviselőház republikánus képviselői ragaszkodnak az Egyesült Államok déli határán az illegális bevándorlás megfékezését célzó szigorúbb intézkedésekhez.

Moszkva fenntartja, hogy semmilyen nyugati finanszírozás nem változtatja meg hadműveletének menetét.