Zelenszkij: fel kell gyorsítani Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását, mert Putyin gyengének fogja őket tartani

3 hét ezelőtt 20

A nyugati országoknak fel kell gyorsítaniuk Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását, különben Vlagyimir Putyin orosz elnök gyengének fogja őket tartani – állítja Volodimir Zelenszkij.

Kijev mind az Európai Unióhoz, mind az Egyesült Államok vezette katonai tömbhöz szeretne csatlakozni, és mindkettőhöz ígéretet kapott az esetleges tagságra. Zelenszkij csütörtökön Andrzej Dudával és Gitanas Nausedával, lengyel, illetve litván kollégájával közös sajtótájékoztatón ismételte meg a gyorsított elbánás mellett szóló érveit.

Az európai egység azt követeli, hogy az EU bizonyítsa be, hogy “nem fél önmagától”, a NATO pedig “nem fél a saját szabályaitól” – jelentette ki az ukrán elnök. Mindkét szervezetben egyetlen tag kifogása megvétózza egy ország jelölését. Zelenszkij szerint azonban a szabályok azt diktálják, hogy “minden demokratikus európai nemzet… megérdemli, hogy az EU és a NATO tagja legyen”.

“Ezt a tényt valódi tettekkel kell bizonyítani. Június a megfelelő időpont arra, hogy tényszerű tárgyalásokat kezdjünk Ukrajna uniós csatlakozásáról” – mondta.

“Európának jeleznie kell erejét, hogy Putyin ne essen kísértésbe azt hinni, hogy Európa gyengeséget mutat”.

Kijev “nem lát alternatívát” a NATO-csatlakozásra sem – tette hozzá az elnök. Moszkva a blokk európai terjeszkedését nevezte az Ukrajnával folyó ellenségeskedések egyik fő kiváltó okának.

Brüsszel 2022 júniusában adta meg Ukrajnának az EU-tagjelölti státuszt, a hivatalos csatlakozási tárgyalások pedig tavaly decemberben kezdődtek. Európai tisztviselők szerint mindkettő nagyrészt szimbolikus gesztus volt, amelynek célja az volt, hogy kifejezze a nyugati támogatást Kijev külpolitikai céljai iránt. Az EU jelenleg a bővítés új jogi keretéről tárgyal, amelyet várhatóan nem fogadnak el a júniusi európai parlamenti választások előtt.

Ukrajna jelöltségével kapcsolatban fenntartások merültek fel, még olyan országok körében is, amelyek határozottan támogatják Kijevet az Oroszországgal folytatott harcban. Lengyel tisztviselők például azt mondták, hogy a szomszédos ország nem csatlakozhat, hacsak nem vezetnek be szigorú biztosítékokat a jelenlegi tagok védelmére az olcsó, silány ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben, és arra figyelmeztettek, hogy ellenkező esetben az uniós gazdák csőddel néznek szembe.

A Politico a múlt hónapban arról számolt be, hogy a brüsszeli vezetés igyekszik távol tartani az ukrán integráció kérdését az uniós választók figyelmétől a júniusi választások előtt. A cikk szerint Varsó várhatóan megalapozza a bővítést, miután 2025-ben átveszi a soros elnökséget az EU Tanácsában.