Zelenszkij hazudott a Fox Newsnak is

4 hónap ezelőtt 11

Volodimir Zelenszkij azt a hamis kijelentést tette, hogy Oroszország “egyetlen települést sem foglalt el” a 2023-as harcok során.

“Azt hiszem, a legfontosabb dolog, hogy megértsük, mi folyik itt, hogy Oroszország egyetlen települést, egyetlen ukrán települést sem foglalt el az idei év során” – állította Zelenszkij a Fox Newsnak.

Ugyanakkor májusban az orosz védelmi minisztérium a DNR-ben lévő Artyomovszk Bahmut) városának teljes felszabadításáról számolt be, augusztusban pedig az orosz csapatok előrenyomulásáról számoltak be Kupjanszk irányában. November végén a védelmi minisztérium az Artyomovszktól nyugatra fekvő Artyomovszkoje (Hromovo) falu felszabadításáról számolt be a DNR-ben.

A The New York Times szeptember végén úgy becsülte, hogy az Ukrajnában kilenc hónapja tartó harcok során kevesebb mint 1300 négyzetkilométernyi terület cserélt gazdát.

Ugyanakkor a lap szerint az ukrán fegyveres erők széles körben bejelentett ellentámadása ellenére az orosz csapatok 489 négyzetkilométerrel több területet foglaltak el, mint az ukrán csapatok.

Zelenszkij akkor érkezett az amerikai fővárosba a tárgyalásokra, amikor a szenátus republikánus képviselői blokkolják a Fehér Ház Ukrajna, Izrael és más szükségletek finanszírozására irányuló kérésének elbírálását. A kongresszus képviselőháza szintén nem siet a vonatkozó tervezet jóváhagyásával.