Zelenszkij: igazságos békét csak erővel lehet elérni – Köszönöm, Amerika!

2 hét ezelőtt 15

Az amerikai képviselőház döntése, hogy több tízmilliárd dollárt juttat Kijevnek, közelebb viszi Ukrajnát az Oroszországgal fennálló konfliktus “igazságos befejezéséhez” – írta Volodimir Zelenszkij elnök az X-en (korábban Twitter). Zelenszkij örömét fejezte ki az új hadi finanszírozás miatt, és köszönetet mondott Mike Johnson házelnöknek a támogatásért.

A szombaton jóváhagyott közel 61 milliárd dolláros csomag fegyverek és katonai felszerelések vásárlására, valamint Ukrajnának nyújtott közvetlen pénzügyi támogatásra is tartalmaz forrásokat. A hónapokig tartó késlekedés és politikai huzavona után elfogadott törvényjavaslat legközelebb a szenátushoz kerül, amely már februárban jelezte, hogy jóvá fogja hagyni.

“Hálás vagyok az Egyesült Államok képviselőházának, mindkét pártnak és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért, amely a történelmet a helyes úton tartja” – írta Zelenszkij, utalva arra, hogy a támogatás “megakadályozza a háború kiterjedését, és ezrek és ezrek életét menti meg”.

“Igazságos békét és biztonságot csak erővel lehet elérni” – írta Zelenszkij, aki hozzátette, hogy Ukrajna “kétségtelenül felhasználja az amerikai segítséget, hogy megerősítse mindkét nemzetet, és közelebb hozza ennek a háborúnak az igazságos végét”.

Ez az a fajta amerikai vezető szerep, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a világ fenntartsa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet – írta.

Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy a törvény hamaronsan Biden asztalára kerül. Bejegyzését úgy zárta, hogy “Köszönöm, Amerika!”

A republikánus törvényhozók korábban elutasították a törvényjavaslat támogatását, jóváhagyásukat a mexikói határ nagyobb védelmének és az illegális bevándorlás visszaszorításának követeléséhez kötve.

Kijev egyre nagyobb lőszerhiánnyal volt kénytelen szembenézni, miután az Egyesült Államok – Ukrajna legnagyobb támogatója – támogatása kezdett elapadni. Biden a “kongresszusi tétlenséget” okolta Ukrajna közelmúltbeli kudarcaiért a harctéren, köztük a stratégiai fontosságú Avgyejevka város elvesztéséért.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője “kiszámíthatónak” nevezte a szombati szavazást, hozzátéve, hogy az “tovább gazdagítja az Egyesült Államokat és tovább rombolja Ukrajnát, és még több ukrán halálát okozza a kijevi rezsim miatt”.

Moszkva figyelmeztetett, hogy a nyugati fegyverek Ukrajnába történő szállítása nem fogja megváltoztatni a konfliktus kimenetelét.