Zelenszkij keményen üzent Orbán Viktoréknak

4 hónap ezelőtt 8

[sz]Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds[sz]

A csütörtöki Európai Uniós csúcstalálkozón az ukrán elnök is beszédet mondott. Volodimir Zelenszkij videón kapcsolódott be, mivel az ülésen számos Ukrajnát érintő téma került szóba.

Többek között az uniós csatlakozása és az ország pénzügyi segítségének ügye is.

[kapcsolodo]/foton-ahogy-orban-viktort-probaljak-gyozkodni-europa-nagyagyui/[kapcsolodo]

Zelenszkij a beszédében üzent a magyar kormányfőnek is:

„A mai nap a történelmünk része lesz. Akár jó, akár rossz nekünk, a történelem mindent feljegyez… „Idén nem hibáztunk”, Európa méltósággal viselte ezt az évet gyávaság vagy döntésképtelenség nélkül, tartották az egységet – idézi a Telex.

„Mind rájöttetek arra, hogy nincs itt a félmegoldások vagy habozás ideje”, de hozzátette, hogy az is fontos, hogy ne zuhanjanak ma sem a döntésképtelenségbe.

„Senki sem akarja, hogy Európát megbízhatatlannak lássák”, „ma az elszántság vagy Brüsszelben, vagy Moszkvában lesz. Az európaiak nem fogják megérteni, ha Putyin elégedett mosolya egy brüsszeli találkozó jutalma lesz.”

Az ukrán elnök elmondta, hogy sok uniós vezetővel beszélt, de „egyetlen olyan ellenérvet sem hallottam, hogy miért ne hajtsuk végre a tervet, amelybe egész Európa beleegyezett”.

Ukrajna ajánlásokat kapott ahhoz, hogy mit tegyen, amit – az elnök szerint – teljesítettek, elfogadták a szükséges törvényeket hozzá.

„Mindannyian – és hangsúlyozom: mindannyian – nagyon jól tudjátok, hogy minden kötelezettséget teljesítettünk” – mondta.

Az unió most dönt a tárgyalások megkezdéséről, majd márciusban a tagállamok tárgyalási keretéről.

Zelenszkij szerint ezek nem a politikusok, hanem az emberek igényeiről szólnak. Például azokról, akik a lövészárkokban vannak. De azoknak az európaiaknak is fontos, akik szerint nem eshetnek vissza a régi, eredménytelen széthúzásba.

„Egy dolgot kérek: ne árulják el a népet és az Európába vetett hitét” – mondta.

Úgy vélekedett, hogy Európának semmilyen előnyt nem jelentene, ha Moszkvának engednének, mert ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenük és Európa ellen használná.

„Ne adják meg neki az első – és egyetlen – győzelmet idén”

– kérte.

[kapcsolodo]/futotuzkent-terjed-az-a-video-amin-orban-viktor-zelenszkijjel-beszelget-egy-paholyban-argentinaban-most-elarultak-mirol-volt-szo/[kapcsolodo]