Zelenszkij korlátozza a szerencsejátékot a hadseregben kialakult súlyos függőség miatt

2 hét ezelőtt 16

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton korlátozásokat vezetett be az internetes kaszinókra vonatkozóan, hogy megfékezze a hadseregen belül szerencsejáték-járványnak nevezett jelenséget.

Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által kidolgozott intézkedések között szerepel, hogy az online kaszinókban korlátozni kell az elkölthető idő és pénz mennyiségét, valamint be kell tiltani a több számlák használatát. Emellett állami megfigyelőrendszert vezet be az online szerencsejátékokra vonatkozóan, és utasítja a kormányzati elektronikus hírközlési felügyelőséget, hogy blokkolja az összes olyan weboldalt, amely illegális hozzáférést biztosít a tevékenységhez.

A dokumentum külön utasítja Olekszandr Szirszkijt, a fegyveres erők vezetőjét és más parancsnokokat, hogy “haladéktalanul vezessék be… a katonai személyzet számára a szerencsejáték-létesítményekhez és az online szerencsejátékokhoz való hozzáférés tilalmát”, amíg a hadiállapot érvényben van.

A lépésre azután került sor, hogy az ukrán katonák körében elterjedt függőségről érkeztek jelentések. Március végén Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő azt állította, hogy “tízből kilenc katonának a frontvonalakon problémái vannak akár a kaszinókkal, akár a fogadásokkal”.

A törvényhozó szerint a katonák a teljes fizetésüket szerencsejátékra költötték, és végül eladósodtak.

“Ez egy olyan probléma, amely jelenleg rombolja a hadsereg morálját” – mondta akkor Honcsenko, hozzátéve, hogy “ez nem csak valami probléma. Elszabadult a pokol”.

Figyelmeztetett, hogy a frontról egy fillér nélkül hazatérő katonák könnyű célpontjai lesznek a bűnöző toborzóknak. Az ukrán főparancsnokság nem kommentálta a problémát, míg egyes középszintű parancsnokok igyekeztek lekicsinyelni azt.

A hírhedt neonáci Ajdar zászlóalj egyik osztagvezetője az ukrán médiának adott interjújában “idiótának” bélyegezte Honcsarenkót, és elutasította állításait, mint amelyek nem ellenőrzött adatokon alapulnak.

A törvényhozó nyilatkozata után néhány nappal petíció jelent meg az ukrán elnök honlapján, amely az online szerencsejátékok korlátozását követelte. A dokumentum, amelynek szerzője állítólag egy ukrán katona volt, azt állította, hogy a katonák “már harmadik éve távol maradnak a családjuktól, nyomás alatt és megfelelő pihenés nélkül”. A szerencsejáték vált számukra “a stresszel való megbirkózás egyetlen módjává” – áll a dokumentumban, hozzátéve, hogy a katonák hadifelszereléseket, köztük drónokat zálogosítanak el, hogy több pénzhez jussanak a fogadásokhoz.

A petíciót több mint 26 ezren írták alá, meghaladva ezzel a 25 ezret, amely ahhoz szükséges, hogy az elnök megvizsgálja azt. A hónap elején a Politico arról számolt be, hogy az ukrán erők alacsony morálja idén összeomláshoz vezethet a frontvonalon.