Zelenszkij: nem értem az embereket, az lenne a legjobb, ha bolygó a kutyáké lenne

5 hónap ezelőtt 9

A kutyák “mindig viccesek”, és a világ számos konfliktusát tekintve jobb választásnak tűnnek a Föld számára, mint az emberek – mondta szerdán újságíróknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán államfő a Reuters NEXT konferenciáján virtuális megjelenését befejezve fejezte ki a kutyák iránti vonzalmát. Zelenszkij szembeállította a háziállatoktól kapott örömöt azzal, amit “a háborúk, a válságok láttán érez… nemcsak Ukrajnában, [hanem] Afrikában, a Közel-Keleten”.

“Néha ezeket nézem, és arra gondolok, hogy a legjobb, ha ez a bolygó a kutyák bolygója lenne” – tette hozzá.

“Néha nem értem az embereket, tényleg… Csak őrültek, őrült emberek”.

A közönség viccnek vette a megjegyzést.

A rendezvényen Zelenszkij bizakodását fejezte ki, hogy Ukrajna “harctéri eredményeket” tud felmutatni az Oroszországgal zajló konfliktusban, ellentmondva ezzel a kijevi katonai vezetés egyes tagjainak. Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a múlt héten azt mondta a The Economistnak, hogy a konfliktus patthelyzetbe jutott, és nem valószínű, hogy “mély és szép áttörés” lesz benne.

A Time magazin Zelenszkijről szóló, szintén múlt héten megjelent címlapsztorija azt állította, hogy az elnök hite Kijev Moszkva feletti végső győzelmében “a messianizmus határát súrolja”, míg egy, a lap által idézett elnöki tanácsadó “téveszmésnek” és szinte őrültnek nevezte az ukrán elnököt.

A Reuters-konferencián tartott felvételen Zelenszkij azt állította, hogy Kijev lényegesen kevesebb áldozatot szenvedett, mint Oroszország.

“Azt mondhatom, hogy mára minimum… ötször kevesebb” – mondta a vezető, egyik kezét széttárva, hogy hangsúlyozza az állítólagos különbséget.

Sem Ukrajna, sem Oroszország nem tesz közzé statisztikát a saját áldozatairól. Egy év elején kiszivárgott amerikai becslés szerint az orosz halottak és sebesültek száma februárban 189 500 és 223 000 között volt, míg Ukrajna esetében 124 500 és 131 000 között. Mindkét ország elutasította a számokat.

Kijev azóta kudarcot vallott az orosz védelmi vonalak áttörésére tett nagyszabású kísérletében, és a jelentések szerint jelentős veszteségeket szenvedett élőerőben és fegyverekben. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint október végére Ukrajna több mint 90 ezer katonát veszített az ellentámadásban.